Cea de-a 15-a ediţie a simpozionului ‘Slove Muscelene’, cu tema ‘Transformarea bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală’, s-a desfăşurat joi şi vineri la Câmpulung Muscel, momentul culminant al evenimentului fiind acordarea unei burse de studiu în străinătate unui tânăr bibliotecar.
Bursa ‘Slove’, în valoare de 1.000 de euro, a fost câştigată de Alina Frunză de la Departamentul Colecţii Speciale de la BCU Iaşi, sub coordonarea dr. Ioan Milică, directorul instituţiei. Acest premiu va asigura participarea câştigătoarei la un stagiu de pregătire profesională în străinătate.
În cadrul manifestării, a avut loc şi lansarea volumului ”Slove muscelene – Ediţie jubiliară 15 ani”, apărut la Editura Tehnică, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Evenimentul a fost organizat de Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), prin Institutul de Cercetări Avansate Interdisciplinare ‘Constantin Angelescu’ (ICAI), alături de Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Biblioteca Judeţeană ‘George Bariţiu’ din Braşov, Fundaţia Universitară ‘Carol I’ şi Asociaţia DigiLib Muscel.
‘Este important acest program prin care se caută upgradarea tehnică a peste 1.000 de biblioteci. Vorbim despre digitalizarea administraţiei publice, dar mă întreb în Câmpulung sau în comunele limitrofe, câţi ştiu să utilizeze aceste metode prin care ar putea intra în contact rapid, de acasă, cu autorităţile publice şi centrale? Şi cred că aici rolul bibliotecilor şi bibliotecarilor este esenţial. Eu m-am născut şi am crescut sub auspiciile galaxiei Gutenberg, însă acum am trecut într-o nouă etapă şi nu se mai poate astăzi fără să utilizăm aceste avantajate colosale oferite de internet şi tehnica informatică”, a declarat, în deschiderea simpozionului, preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea.
Deputatul Simona Bucura Oprescu, preşedintele Comisiei de administraţie publică şi amenajarea teritoriului de la Cameră, a subliniat că ‘singurul mod în care putem să lăsăm ceva pentru ai noştri este prin învăţătură, şcoală şi bibliotecă’.
Conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare ‘Carol I’, a împărtăşit experienţele şi evoluţia acestei manifestări şi a subliniat importanţa sa în promovarea accesului la informaţie şi schimbul de experienţă între biblioteci, prezentând motivele pentru care s-a implicat în desfăşurarea ei încă de la cea de-a treia ediţie.
Tematicile simpozionului ”Slove muscelene” 2023 au vizat finanţarea bibliotecilor pentru transformare digitală prin PNRR şi proiecte de transformare a bibliotecilor în hub-uri de cultură digitală.
La simpozion au mai participat reprezentanţi ai bisericii, precum şi academicieni, profesori universitari, cercetători, istorici, informaticieni, editori şi companii care activează în domeniu, care au evocat importanţa transformării digitale în biblioteci şi alte instituţii de cultură, precizează sursa citată.
”O intervenţie de interes, despre femeile din Muscel, a fost cea a Adelinei Brad de la Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, care a evocat-o pe Sarmiza Bilcescu (ulterior Bilcescu-Alimănişteanu), prima femeie avocat din România, prima femeie din Europa care a obţinut licenţa în Drept la Universitatea din Paris şi prima femeie din lume cu un doctorat în Drept”, se mai arată în comunicat.
În plus, în acest an au fost premiaţi elevi merituoşi din satul Furnicoşi (comuna Mihăieşti, Argeş), care au fost însoţiţi de prof. Alina Manole şi preotul Ştefan Smărăndescu. Totodată, a avut loc o prezentare de costume populare din zona Muscelului şi au fost susţinute recitaluri de muzică clasică şi de nai.