Noul operator de salubritate din Alba Iulia susţine că, în urma monitorizării punctelor de colectare a deşeurilor din municipiu, a constatat ‘o situaţie dezastruoasă’, deşeurile fiind adunate de către cetăţeni amestecat, iar lângă containere au fost găsite inclusiv canapele şi alte obiecte voluminoase.
‘În vederea pregătirii cât mai eficiente a preluării activităţii de colectare şi transport al deşeurilor municipale din Alba Iulia, reprezentanţii Asocierii RER Vest – RETIM efectuează în ultima perioadă verificări ale situaţiei curente la cât mai multe platforme de colectare din municipiul reşedinţă de judeţ. Şi în dimineaţa de 24 noiembrie 2021 au fost realizate monitorizări în zona centrală, atât la platformele din zonele de blocuri, cât şi la case individuale. La fel ca în zilele precedente, au fost identificate neconformităţi la majoritatea celor peste 25 de puncte de colectare verificate’, se menţionează într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, situaţiile neconforme sunt la majoritatea adreselor, dar la mai multe puncte îndeosebi din zona centrală din Alba Iulia au fost identificate probleme, respectiv în Piaţa Consiliul Europei, străzile Nicolae Titulescu şi Nicolae Bălcescu şi Calea Moţilor.
Printre neconformităţile constatate se numără faptul că deşeurile sunt colectate amestecat (nu se face colectare separată), sunt deşeuri vegetale (frunze, crengi) depozitate în sau lângă containere, fiind abandonate lângă acestea şi deşeuri voluminoase (canapele şi alte obiecte mari), deşeuri din construcţii şi demolări, cauciucuri de automobile, ambalaje nestrivite şi nepliate.
În prezent continuă şi operaţiunea de dotare a punctelor de colectare de la blocuri cu containerele noului operator. Până miercuri au fost amplasate 740 de containere, din care 374 negre şi câte 122 de pubele galbene, albastre şi verzi.
‘Mai sunt de amplasat doar 24 de containere negre. Data finalizarea amplasării la toate punctele de colectare de la blocuri este mâine, joi, 25 noiembrie 2021’, transmite operatorul.
În conformitate cu OUG 92/2021, toţi producătorii şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia să colecteze deşeurile separat şi să nu le amestece cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Deşeurile trebuie sortate şi depuse corespunzător în recipiente, astfel: în containerul verde – ambalaje din sticlă (exclus plastic, PET etc.), în containerul galben – deşeuri reciclabile din plastic (ambalaje de PET) şi metal (doze şi conserve), în containerul albastru – deşeuri din hârtie şi carton, iar în containerul negru – orice deşeu menajer care rămâne după folosirea corectă a recipientelor colorate amintite. Sunt excluse deşeurile voluminoase, cele periculoase, deşeurile din construcţii sau deşeurile verzi (crengi, frunze etc.).
În august, primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, anunţa că gunoiul menajer va fi colectat selectiv, pe 5 fracţii, începând din această toamnă, de către societatea care a câştigat licitaţia pentru colectarea deşeurilor din municipiu. El s-a arătat convins că locuitorii vor învăţa rapid codurile de culoare.
Alba Iulia s-a confruntat în ultimul an cu o problemă majoră în ceea ce a însemnat ridicarea gunoiului menajer.