AcasăPolitica”Slava” merge înainte! Statul român plătește 158 milioane de lei pe lună...

”Slava” merge înainte! Statul român plătește 158 milioane de lei pe lună pentru bunăstarea ucrainenilor!

Românii plătesc, din contribuțiile lor la stat, 158 milioane de lei pe lună pentru peste 75.000 de refugiați ucraineni, care circulă sfidători cu bolizi de lux și se cazează la hoteluri de 5 stele. Suma este de 88 de ori mai mare decât banii furați din salariile polițiștilor și militarilor pe luna ianuarie, pe motiv că au mai ciupit și ei ceva, că nu sunt bani la buget. În rest, Slava pe toată linia. Canalul Bâstroe merge înainte, că doar nu s-o împiedica de politica slugarnică a celor care ne conduc, scrie national.ro.

Pe scurt, despre canalul Bâstroe și cei care sapă de zor să-l adâncească nu ar fi multe de spus. Politicienii se întrec în declarații pline de indignare disimulată, iar soluția a fost pasată la Comisia Europeană. Aceeași Comisie Europeană care, atunci când a fost întrebată dacă avem voie să cerem taxă de solidaritate OMV-ului austriac, ni s-a răspuns sec că nu, bineînțeles. Mai interesant este însă răspunsul Guvernului României, care, în ultima ședință a Executivului, a aprobat suplimentarea bugetului MAI cu mai mult de 158 milioane de lei, pe motiv că atâta costă cazarea și hrana pe o lună a celor 75.300 de ucraineni din țara noastră. Suma este enormă, iar comparația cea mai la îndemână se poate face cu recentul furt din salariile polițiștilor și militarilor, de 18 milioane de lei, ceea ce înseamnă cam de 88 de ori mai mult.

”În vederea stabilirii sumei necesar a fi alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului s-a luat în calcul acordarea unui sprijin financiar de 20 lei/persoană găzduită/zi pentru acoperirea cheltuielilor necesare asigurării hranei și un sprijin financiar de 50 lei/persoană găzduită/zi pentru acoperirea cheltuielilor necesare asigurării cazării. Astfel, pentru un număr de 75.300 de cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți și hrăniți în luna decembrie 2022, este necesară suma de 158,1 milioane de lei, cu scadență în luna ianuarie 2023”, arată Guvernul.

În timp ce românii din ținuturile istorice românești din Ucraina nu au voie să învețe în limba maternă, iar preoților ortodocși le este interzis să îți țină slujbele în limba română, refugiații ucrainei din țara nostră beneficiază de toate drepturile posibile. Pe lângă banii de cazare și masă, aceștia au acces gratuit la sistemul de sănătate, copiilor refugiaților li se creează locuri speciale în grădinițe, școli și licee, iar Autoritatea Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este obligată să îi califice pe ucraineni și să le găsească, prioritar, locuri de muncă. Toate acestea, tot din banii românilor, evident. La un calcul simplu, o familie din Ucraina cu trei membri, părinți și un copil, primește de la statul român 6.300 de lei lunar. Dacă se și angajează, cei 6.300 de lei sunt bonus pe lângă salariu sau salarii. Întrebarea este câți dintre români beneficiază de astfel de sume încasate lunar? În condițiile în care marea majoritate a cetățenilor primesc salariul minim sau în jurul salariului minim, ceea ce înseamnă, la o familie cu un copil, un venit total de 4.000 de lei, cu tot cu alocație.
De la 15.000 de refugiați, câți erau anul trecut, numărul acestora a crescut semnificativ, la 75.300. Mai mult, deși se vorbea despre o perioadă de suportare a costurilor pentru aceștia de trei luni, cu prelungiri succesive până la un an, se pare că perioada în care România va trebui să primească refugiați și apatrizi din Ucraina va deveni nedeterminată. Chiar și Guvernul, în nota de fundamentare a Hotărârii de suplimentare a bugetului MAI, anunță faptul că situația conflictului militar dintre Federația Rusă și Ucraina se preconizează a fi una de lungă durată, ceea ce înseamnă bani și mai mulți de la buget.

Articolul ”Slava” merge înainte! Statul român plătește 158 milioane de lei pe lună pentru bunăstarea ucrainenilor! apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks