SMURD Braşov a intervenit, în cei 15 ani de la înfiinţare, în aproape 120.000 de misiuni, în timpul cărora au fost salvate aproximativ 120.000 de vieţi, a precizat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, lt col Iulian Marciu, în contextul aniversării a unui deceniu şi jumătate de existenţă a acestui serviciu.
‘Acest serviciu se dezvoltă permanent, aşa cum este normal să se întâmple, ca şi oricare alt serviciu. Dacă în 2008 a început cu trei ambulanţe, astăzi avem în dotare un număr de 12, plus multe alte echipaje specializate, care acţionează în funcţie de necesităţii, de la terapie intensivă la neonatologie etc. În 15 ani, SMURD Braşov a avut 117.000 de misiuni şi au fost salvate peste 120.000 de persoane, dintre care aproximativ 13.000 au fost copii, cu o medie de 21 de activităţi zilnice. Bineînţeles, această medie este în creştere în ultimii ani, azi avem 40 de misiuni pe zi’, a precizat şeful ISU Braşov.
Potrivit acestuia, în prezent timpul mediu de intervenţie pe întreg judeţul Braşov este de sub 10 minute (9,2 minute).
În ce priveşte planurile de viitor, şeful ISU Braşov a menţionat deschiderea a două noi puncte de intervenţie la Ghimbav şi Şinca.
‘În ce priveşte dotările, întotdeauna cerul este limita. Avem nevoie întotdeauna de aparatură, cele care există azi se vor învechi la un moment dat şi vor trebui să fie schimbate. În acest moment, suntem dotaţi la cel mai înalt standard, dar aceste standarde se pot modifica la un moment dat şi pot deveni şi mai înalte. Şi asta vine la pachet cu pregătirea continuă a colegilor noştri’, a mai menţionat lt col Iulian Marciu.
Potrivit şefului SMURD Braşov, dr Romeo Boancă, un număr de 25 dintre cei 28 de medici specialişti de la UPU a Spitalului Judeţean Braşov, plus rezidenţii din anii mai mari, precum şi jumătate din asistenţii de aici – aproximativ 30 la număr – lucrează şi la SMURD.
Conform şefilor ISU şi SMURD Braşov, timpii de intervenţie s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an, de la operaţionalizarea elicopterului, care a depăşit 200 de intervenţii.
Cu acelaşi prilej, fostul şef al SMURD Braşov, dr Cristina Vecerdi, care a făcut parte, în 2008, din primul echipaj SMURD care a intervenit la prima misiune a serviciului – un accident rutier – le-a transmis foştilor colegi că, în calitate de parlamentar, va fi atentă la modificările legislative cu privire la sistemul de sănătate.
‘Suntem foarte atenţi la proiectele de legi pe care urmează să le punem în practică şi, la începutul anului viitor, când va fi dezbătută şi adoptată Legea salarizării unitare, vom elimina toate disparităţile, inechităţile, iar oamenii care într-adevăr muncesc vor fi plătiţi la adevărata lor valoare’, a afirmat deputatul PNL Cristina Vecerdi.
Cu prilejul ceremoniei de aniversare a 15 ani de existenţă a SMURD, care a avut loc marţi, la sediul ISU Braşov, pompierilor militari şi cadrelor medicale braşovene le-a fost conferită Emblema de onoare a DSU, iar din partea Consiliului Judeţean Braşov o Plachetă aniversară. AGERPRES / (A, AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)