Acasă93Societatea Ornitologică îi cere preşedintelui să nu promulge modificările aduse Legii vânătorii:...

Societatea Ornitologică îi cere preşedintelui să nu promulge modificările aduse Legii vânătorii: Efecte dezastruoase asupra biodiversităţii

Societatea Ornitologică Română (SOR) îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge modificările ‘distructive’ aduse Legii vânătorii, arătând că aceasta poate produce ‘efecte dezastruoase’ asupra biodiversităţii.

Conform unui comunicat al SOR, propunerea legislativă adoptată marţi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, prevede două modificări ‘importante’ care vor avea efecte ‘majore’ asupra biodiversităţii.

‘Prima modificare vizează renunţarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare şi înlocuirea acestuia cu un număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător. Cea de-a doua modificare vizează diminuarea timpului de stagiatură necesar dobândirii calităţii de vânător’, se arată în comunicat.

SOR menţionează că, pentru a analiza impactul primei modificări, a făcut o serie de proiecţii pentru fiecare specie admisă la vânătoare. Astfel, s-a înmulţit numărul de exemplare admise cu numărul de zile în care vânătoarea este permisă şi cu fondurile pe care era permisă recoltarea respectivei specii în sezoanele precedente. Calculele s-au realizat cu doar un vânător per fond de vânătoare pentru fiecare dintre speciile de păsări.

‘Astfel, dacă în forma iniţială a legii, pentru specia gârliţa mare (Anser albifrons) exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă adoptată de către Camera Deputaţilor, această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de 10 exemplare pentru fiecare vânător. În acest fel s-a estimat că pentru gârliţa mare, într-un sezon de vânătoare în noua formă, se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai multe decât în forma iniţială a legii’, a spus directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Potrivit SOR, situaţia este la fel de ‘îngrijorătoare’ şi pentru o specie cu un statut de conservare nefavorabil: turturica (Streptopelia turtur).

‘Aceasta a înregistrat un declin accentuat în Europa în ultimele decenii, fapt pentru care a dobândit statutul de specie vulnerabilă atât la nivel european, cât şi global. Cota de vânătoare în sezoanele trecute era de aproximativ 40.000 de exemplare. În noua formulă, se poate ajunge la 900.000 de exemplare’, se menţionează în comunicat.

ONG-ul adaugă că situaţia e similară şi pentru o specie care ‘se poate confunda cu uşurinţă’ cu alte specii care nu sunt admise la vânătoare: ciocârlia de câmp (Alauda arvensis). Cota după vechiul mecanism era de circa 400.000 de exemplare ce pot fi colectate. În forma actuală se poate ajunge la 1.141.950 exemplare.

Conform SOR, cotele zilnice din noua lege nu prevăd un număr maxim anual de păsări colectate, aşa cum era specificat în vechea Lege a vânătorii, iar numărul anual de păsări vânate ar putea creşte exponenţial.

‘În plus, nu există alte reglementări pentru aceste cote, cum ar fi numărul de zile în care se poate practica vânătoarea pentru o anumită specie. Aşadar, în forma propusă, aceste cote nu ţin cont în niciun fel de efectivele speciilor de păsări admise la vânătoare şi nici de cerinţele sau de capacitatea acestor populaţii de a se reface’, precizează sursa citată.

Organizaţia dezaprobă şi reducerea perioadei de stagiu pentru obţinerea permisului de vânător, de la un an la şase luni, considerând că o astfel de prevedere reprezintă un ‘factor suplimentar de pericol’ atât pentru speciile protejate, cât şi pentru speciile admise la vânătoare.

‘Timpul foarte scurt de pregătire a viitorilor vânători nu le permite acestora să recunoască speciile de păsări care nu se pot vâna. (…) De exemplu, un proaspăt vânător poate ieşi la vânătoare de ciocârlii de câmp fără cunoştinţe de bază referitoare la identificarea acestei specii, în condiţiile în care în ţara noastră există: ciocârlii de câmp, ciocârlii de Bărăgan, ciocârlii de pădure, ciocârlan şi ciocârlii de stol. Toate aceste specii sunt foarte asemănătoare, însă doar una poate fi vânată: ciocârlia de câmp’, a explicat directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână.

Proiectul adoptat marţi de Camera Deputaţilor a fost iniţiat de către parlamentari ai UDMR, PSD, PNL şi ai minorităţilor naţionale. În expunerea de motive semnată de către deputatul Gheorghe Nacov (minorităţi) se arată că ‘practica europeană nu prevede o limitare a vânării’ păsărilor migratoare admise la vânătoare.

‘Acest lucru demonstrează că nu este nevoie de cote de recoltă la păsări migratoare a căror populaţie este stabilă sau în creştere. (…) Metodologia de stabilire a cotelor de recoltă la aceste specii migratoare nu se poate face în baza unor studii anuale privind efectele existente pe teritoriul ţării, aşa cum este în cazul speciilor sedentare’, precizează acesta.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks