test
AcasăStiri generaleSoos Zoltan: Siturile arheologice din Cetatea Târgu Mureş vor fi restaurate şi...

Soos Zoltan: Siturile arheologice din Cetatea Târgu Mureş vor fi restaurate şi iluminate

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat, marţi, că Cetatea din municipiu urmează să intre într-un proces de înfrumuseţare, iar siturile arheologice, inclusiv primul monument industrial din România, vor fi restaurate şi iluminate corespunzător.

‘Urmează lucrări de înfrumuseţare a Cetăţii cu refacerea pavajelor, respectiv refacerea şi renovarea siturilor arheologice care în ultimii 10 ani s-au deteriorat foarte mult. Toate vor intra în restaurare astfel încât anul viitor să fie totul inscripţionat frumos, să putem prezenta ce se poate vedea şi vizita în Cetate. Acum 10 ani s-au afişat explicaţii doar pentru bastioane, dar urmează să facem acest lucru pentru toată Cetatea. A rămas în urmă organizarea şi vizitarea siturilor descoperite şi acest aspect intră în execuţie în această toamnă. (…) La cuptoare nu se va putea intra deoarece sunt structuri destul de fragile şi nu vrem să se deterioreze, ele se pot vedea destul de bine şi de afară. Ele, ca monument industrial, sunt unicate în România ca şi cuptoare de ars cărămidă de secol XVII’, a declarat, presei, primarul din Târgu Mureş.

Potrivit edilului, se lucrează la un proiect pentru vechea Mănăstire Franciscană, unde se va amenaja un muzeu care va prezenta istoria franciscanilor din Transilvania.

Soos a precizat că există şi un alt proiect în execuţie şi partea de iluminat a elementelor care compun Cetatea, a fost finalizată Biserica şi Casa Căsătoriilor, urmează ca siturile arheologice, clădirea Muzeului, clădirea Manutanţei şi Bastioanele să fie iluminate individual.

În anul 2012, în timpul lucrărilor de modernizare a Cetăţii din Târgu Mureş au avut loc o serie de descoperiri arheologice de excepţie, cum ar fi primul monument industrial din România, constând într-o fabrică de cărămidă din perioada secolelor XVI-XVII. Cuptorul are trei arzătoare, este desfăşurat pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, iar arheologii cred că este vorba despre fabrica de cărămidă mică, identificată în documentele vremii ca fiind Şura Mică.

De asemenea, în Cetate au mai fost descoperite o bucătărie aproape completă din secolul al XVII-lea şi un atelier de prelucrare a bronzului din secolul al XV-lea, care era prima structură industrială specializată în prelucrarea bronzului, descoperită cel puţin din Transilvania.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks