Bucureștenii care s-au plimbat sâmbătă în Parcul Herăstrău au avut ocazia să ia contact cu o parte din cultura japoneză, prin intermediul unor ceremonii speciale desfășurate cu ocazia Hanami, sărbătoarea japoneză a florilor de cireș, transmite B1.
Prin intermediul acestui eveniment, organizat de Ambasada Japoniei la București în Grădina Japoneză, cei curioși să afle cât mai multe despre „Țara Soarelui Răsare” au putut admira costume tradiționale japoneze, asista la ceremonia ceaiului, la atelierele de origami sau la cele de caligrafie.
Parcul Herăstrău a fost învăluit de ritmul tobelor japoneze, mânuite de membrii trupei „Kodama Taiko”, iar cei prezenți au putut chiar să probeze yukata, kimono-urile ușoare de vară sau să asiste la confruntări spectaculoase în cadrul unei demonstrații de kendo.
Ceremonia specială la care a luat parte ambasadorul Japoniei la București
Cum era de așteptat unul dintre cele mai spectaculoase momente a fost ceremonia ceaiului, la care a luat parte însuși ambasadorul Japoniei la București, Excelența sa Hiroshi Ueda. Îmbrăcat în costum tradițional, acesta a participat în calitate de oaspete la un ritual complex , în care ceaiul verde matcha sau „roua prețioasă lichidă” a fost preparat în mod autentitc de către o persoană inițiată. Ceaiul a fost servit apoi într-o atmosferă solemnă.
La finalul ritualului, ambasadorul Hiroshi Ueda a oferit, pentru B1TV.RO, câteva detalii despre evenimentul organizat sâmbătă în Grădina Japoneză și a explicat cum a reușit acesta să apropie la nivel cultural poporul român de cel japonez:
“Prin intermediul acestui eveniment mărcăm întâmpinarea cu voie bună a primăverii. Înflorirea cireșilor marchează începutul primăverii și celebrăm cu această ocazie natura, copacii, mâncăm din produsele noastre tradiționale și suntem bucuroși să întâmpinăm acest anotimp.
Dăm o mare importanță acestui eveniment pentru că în Japonia, de asemenea, iarna este un anotimp foarte aspru, la fel ca în cazul iernilor din România. Așadar este o bună ocazie să ne bucurăm și să petrecem în compania celorlalți, a prietenilor sau a cunoscuților”.
Întrebat ce crede despre modul cum românii se raportează la cultura și arta japoneză, ambasadorul Hiroshi Ueda a precizat:
“Cred că sunt foarte mulți români cărora le place Japonia și care iubesc cultura japoneză. Acest lucru se vede și dacă aruncăm o privire în jur la acest eveniment. Sunt foarte multe persoane care au venit și care se bucură de ceea ce au putut vedea”.
Articolul Sosirea primăverii, marcată în stil japonez sub cireşii în floare din Parcul Herăstrău. Excelența sa, ambasadorul Hiroshi Ueda: “Cred că sunt foarte mulți români care iubesc cultura japoneză” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro