Spectacol de flamenco, oferit de Olga Llorente, la Sounds of Oradea Festival

0
186

Dansatoarea spaniolă Olga Llorente şi trupa ei de dansatori au susţinut duminică seara, în Piaţa Unirii din Oradea, un spectacol de flamenco autentic intitulat Revivir (Renaştere), apreciat de public, dar şi de dirijorul David Gimenez Carreras.

‘Mi-a plăcut foarte mult! Fantastic! Eu sunt din Spania şi ştiu ce înseamnă flamenco. Ceea ce a oferit Olga este flamenco pur. Cu puţină înclinare spre modern. Însă este cu adevărat pur, acest aspect este frumos şi foarte important. Iar Olga este minunată, ca şi întreaga companie, chitaristul, cântăreţii. Un show foarte reuşit, de care eu sunt foarte mulţumit şi sper că şi publicul s-a bucurat de el’, a declarat, pentru AGERPRES, dirijorul catalan David Gimenez Carerras, directorul artistic al festivalului.

Olga Llorente, una din cele mai titrate interprete de flamenco la nivel mondial, a cucerit publicul orădean cu o fuziune spectaculoasă între costumaţii, muzică şi dans. Alături de ea şi-au mai dat concursul doi dansatori, Emilio Rodriguez şi Juan Sanchez, partea muzical – vocală fiind susţinută de cântăreaţa Samara şi Manuel Soto. La chitară a performat Jesuli Rodriguez, iar la percuţie, Joni Cristobal.

La finalul show-ului, publicul a solicitat, prin aplauze prelungite, un bis, oferit cu bucurie de cei şapte artişti care au dansat şi cântat pe rând într-un ‘dialog’ permanent cu ceilalţi.

‘A fost formidabil! Am trăit împreună cu artiştii de pe scenă şi mi-au provocat o imensă bucurie. Mă vedeam şi mă simţeam dansând alături de ei pe scenă. Sunt foarte recunoscătoare că am putut să particip astfel, nu numai să asist, la un asemenea spectacol plin de viaţă şi emoţie,’ a declarat, pentru AGERPRES, o spectatoare orădeancă, Alexandra.

Flamenco este o formă complexă de artă, care încorporează poezia, cântecul (cante), chitara (toque), dansul (baile), bătăile poliritmice din palme (palmas) şi pocnetele degetelor (pitos). Din 2010 este inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii de către UNESCO.

Sounds of Oradea Festival (SO Festival) are loc în perioada 13 – 15 august, în aer liber, pe scena din Piaţa Unirii şi este un eveniment conceput şi organizat de către Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, cu sprijinul Primăriei Oradea.

Directorul artistic al acestui festival este dirijorul catalan David Gimenez Carreras, nepotul celebrului tenor Jose Carreras. Maestrul David Gimenez Carreras a dirijat orchestre pe cele mai importante scene ale lumii, precum Teatro alla Scala, Vienna Staatsoper, Royal Opera House Covent Garden sau Opera House din Sydney.

Pentru această primă ediţie a SO Festival, maestrul a invitat artişti de renume mondial pentru cele trei spectacole.

Sâmbătă a avut loc, în premieră în România, spectacolul multimedia ‘Zâmbetul lui Charlie Chaplin’ – creat şi susţinut de Philippe Quint, unul dintre cei mai inovativi violonişti contemporani, care a cântat pe o vioară 1708 ‘Ruby’ Stradivari, evaluată la 4 milioane de dolari, alături de orchestra simfonică orădeană, dirijată de Vladimir Lungu. Pe scenă a urcat şi Kiera Chaplin, nepoata celebrului comediant, pentru a vorbit despre aspecte mai puţin cunoscute din viaţa bunicului ei.

Spectacolul de luni seară, Opera meets Broadway, va avea ca protagonişti, tot în premieră naţională, ‘un duet fabulos’, potrivit dirijorului David Gimenez: tenorul american Charles Castronovo şi soprana Diana Ţugui. Publicul va putea asculta de la celebre arii de operă, la producţii faimoase de pe Broadway. Acest concert de gală va fi acompaniat tot de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului David Gimenez Carreras.

Sursa: AGERPRESS