Un spectacol extraordinar, prilejuit de celebrarea sărbătorii Purim, din anul 5782, după calendarul evreiesc, a avut loc joi seara, la Teatrul Evreiesc de Stat (TES), în prezenţa unui numeros public.
Actriţa Maia Morgenstern, alături de trupa Teatrului Evreiesc de Stat şi de orchestra acestei instituţii de cultură, au oferit unei săli arhipline show-ul special ‘O scrisoare de Purim’, care a fost acompaniat, pe tot parcursul său, de aplauzele şi râsetele spectatorilor.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputatul Silviu Vexler, a urcat pe scenă la final, alături de artişti, şi a adus un mesaj de speranţă pentru viitor, aceasta fiind, de altfel, esenţa sărbătorii Purim – care celebrează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic.
‘În săptămânile trecute am tot discutat despre tot cum ar trebui să procedăm în această seară, pentru că situaţia din jurul României este cea care este – un război care aduce, inevitabil, o suferinţă imensă. Am tot vorbit cu doamna director Maia Morgenstern dacă ar trebui să facem sau nu spectacol în seara asta. Şi mi-am dat seama că, aşa cum începeau întotdeauna serile de Purim aici, este din nou Purim. Şi povestea aceste sărbători care se potriveşte, de altfel, foarte bine cu ceea ce se întâmplă în zilele de astăzi, este una a speranţei, a încrederii şi a faptului că, mai devreme sau mai târziu va fi bine. Aşa că tot ce aţi văzut în această seară şi fiecare dintre zâmbetele şi râsetele dumneavoastră le dedicăm, le închinăm tuturor oamenilor care au suferit şi suferă în continuare, tuturor celor pe care i-am putut ajuta şi a căror poveste am descoperit-o, tuturor celor care au nevoie de ajutor’, a declarat preşedintele FCER – Cultul Mozaic.
Potrivit acestuia, în astfel de momente, ne dăm seama că ceea ce părea că merge nu e chiar aşa. ‘Şi, ca şi în povestea de Purim, este nevoie ca cineva să facă ceva pentru cei din jurul lor’, a adăugat deputatul Silviu Vexler.
Directorul TES, Maia Morgenstern, a subliniat că spectacolul de Purim reprezintă ‘expresia, dorinţa, nevoia de a continua’.
‘E Purim, este spectacol de Purim. Ţinem să păstrăm tradiţia spectacolelor de Purim. Las exegeţii să povestească mai bine decât mine, mai clar, mai limpede, mai profund, implicaţiile, semnificaţiile însemnătatea sărbătorii de Purim. Ce înseamnă din punct de vedere etimologic – zaruri, sorţi. Regina Estera – o femeie – a avut curajul să păşească în faţă şi să-şi salveze poporul, a avut curajul să păşească în faţă şi să-i demaşte pe cei răi. Ştim că poveştile, legendele, se termină cu bine, dar în focul evenimentelor poate că nu e atât de simplu (…). A demasca pe cei care sunt puternici ai vremii, care deţin puterea şi, între ghilimele vorbind, adevărul absolut, spui: ‘Nu e aşa, nu acesta e adevărul’, riscând să nu fii crezut, să fii luat în derâdere – aceasta este legenda, povestea sărbătorii de Purim. Spectacolul din această seară este expresia, dorinţa, nevoia de a continua’, a declarat pentru AGERPRES Maia Morgenstern.
Artista şi-a amintit că, în anii copilăriei şi adolescenţei sale, ‘era mare eveniment mare’ să fii invitat să participi la spectacolul de Purim.
‘Era aşa o efervescenţă, începea undeva din ianuarie. (…) Era o bătaie pe care, cine cum o să participe la spectacolul de Purim, care era îndelung pregătit. Asta e tradiţia spectacolului de Purim. Cu curaj. Da, dar în spatele unei măşti să avem curajul să povestim, să înfierăm, să dezvăluim păcatele, greşelile, derapajele prezente în fiecare societate, şi în societatea noastră. (…) Acest spectacol al nostru a fost realizat în două zile. Aceasta e tradiţia spectacolului de Purim şi este expresia, felul în care actorii, artiştii noştri, muzicienii Teatrului Evreiesc de Stat se pregătesc tot timpul. Tot timpul lucrăm, ne pregătim, suntem gata, la orice oră din zi şi din noapte ne veţi trezi, noi vom avea momente artistice pe care le vom şti a le înlănţui, a le prezenta publicului nostru spectator’, a spus directorul TES.
Purim înseamnă bucurie, dragoste, împreună, iar spectacolul a dorit să transmită un astfel de mesaj, a spus şi Bogdan Lifşin, dirijorul TES Orchestra.
‘Purim înseamnă bucurie, înseamnă prăjituri, dragoste, familie, Purim înseamnă împreună – Lechaim. Prin intermediul acestui spectacol transmitem ‘victorie’, prin care poporul evreu a fost salvat şi a biruit contra personajului rău Haman. Spectacolul a avut loc în şi în limba română şi în limba idiş, şi textele cântecelor la fel, pentru că Teatrul Evreiesc de Stat înseamnă limba idiş. A fost un spectacol de revistă, un carnaval’, a arătat artistul.
Între cei prezenţi la evenimentul cultural s-au aflat Victor Opaschi, ministru secretar de stat pentru Culte, Tova Ben Nun Cherbis, directorul Complexului Educaţional Lauder-Reut din Bucureşti, Ovidiu Bănescu, vicepreşedinte FCER – CM, reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din România, Silvian Horn – vicepreşedinte vicepreşedinte FCER.
Evenimentul a fost organizat sub egida Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, în parteneriat cu TES, organizaţia mondială American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) şi Comunitatea Evreilor din Bucureşti (CEB).