Spectacolele ‘Julieta fără Romeo’ şi ‘Viţelul de aur’ vor fi prezentate miercuri, în cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional de Teatru ‘Toma Caragiu’ de la Ploieşti.
Piesa ‘Julieta fără Romeo’ de Bogdan Theodor Olteanu şi Alex Mircioi, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu, producţie a Teatrului Odeon din Bucureşti, va prezentată, de la ora 18,30, în sala Teatrului de Animaţie Imaginario.
Din distribuţie fac parte Ioana Bugarin, Elvira Deatcu, Ruxandra Maniu, iar scenografia este semnată de Alexandra Panaite.
‘Julieta vrea la Bucureşti. Marta se luptă pentru o familie perfectă. Iar Sonia este rătăcită printre oameni care au prea mulţi bani ca să-şi mai dea seama ce se întâmplă-n jurul lor. Plecând de la cele trei arhetipuri feminine din ‘Romeo şi Julieta’ de William Shakespeare, piesa îşi imaginează o versiune modernă a raporturilor dintre mamă, fiică şi doică, a opoziţiilor dintre datoria faţă de familie şi aspiraţii individuale. În compoziţia textului se strecoară referinţe la alte personaje feminine iconice şi texte canonice, care articulează un discurs intertextual despre feminitate în dramaturgia clasică.
Pot cele trei tipologii împrumutate din textul lui Shakespeare să fie completate cu biografiile altor personaje răsfirate în istoria teatrului?’, potrivit sinopsisului spectacolului.
Cu un minim de mijloace expresive, spectacolul este construit, în primul rând, prin cele trei actriţe – Ioana Bugarin, Elvira Deatcu şi Ruxandra Maniu. Ele umplu scena de conflict în toate sensurile cuvântului şi compun lumea difuză a acestei neo-Verona, se mai arată în prezentare.
‘Viţelul de aur’ de Ilf şi Petrov, în regia lui Radu Iacoban, producţie a Teatrului ‘Maria Filotti’ din Brăila, se va juca, de la ora 19,00, la Sala Teatrului ‘Toma Caragiu’.
Din distribuţie fac parte Nicholas Catianis, Ciprian Braşoveanu, Liviu Pintileasa, Vlad Volf, Narcisa Novac, Ciprian Chiriches, Adrian Ştefan. Scenografia îi aparţine lui Tudor Prodan, iar sound design-ul este semnat de Aida Sosic.
‘Din miile de istorii ale omenirii, am decis să aleg o poveste despre un erou a cărui unică şi tragică vină este aceea că s-a născut în ţara greşită.
Rusia din ‘Viţelul de aur’ se descotorosea de ţarism, spiritualitate, idealuri deşarte şi îmbracă hainele ponosite şi practice ale comunismului. Pentru inadaptatul Ostap Bender, eroul naiv al poveştii noastre, această schimbare este absolut inacceptabilă. El visează ‘femei, expresuri albastre, o mare azurie, un vapor alb, un smoching aproape nepurtat, un lacheu japonez, un biliard propriu, dinţi de platină, ciorapi necârpiţi, mâncăruri gătite numai cu unt şi mai ales gloria şi puterea pe care o dau banii’. Avem de-a face cu o aventură iniţiată de un individ ale cărui idealuri se sparg de orizontul arid şi inexpugnabil al unei societăţi care devine pe nesimţite din ce în ce mai docilă şi îndobitocită. Adică, mai simplu, o comedie cu dimensiuni tragice’, spune regizorul Radu Iacoban despre spectacol.
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru ‘Toma Caragiu’ se desfăşoară până pe 20 noiembrie, iar reprezentaţiile au loc la sala Teatrului ‘Toma Caragiu’, sala Teatrului de Animaţie Imaginario, Casa de Cultură a Sindicatelor, aleea pietonală din faţa Teatrului ‘Toma Caragiu’, Berăria Curtea Berarilor şi showroomul Proleasing Motors.