Acasă55'Stand by Me' reuneşte tineri din Ucraina cu români; Vockel (UNICEF): Nu...

‘Stand by Me’ reuneşte tineri din Ucraina cu români; Vockel (UNICEF): Nu putem pierde o generaţie de ucraineni

‘Stand by Me’, un program ce reuneşte români cu ucraineni afectaţi de război, a fost prezentat, joi, de ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, context în care tinerii din ţara vecină au vorbit despre experienţa lor în România şi despre aspiraţiile pe care le au.

Acesta este un proiect al The Duke of Edinburgh’s International Award şi are ca scop sprijinirea tinerilor pentru a face faţă impactului uriaş pe care îl au războiul şi strămutarea asupra sănătăţii şi bunăstării lor mintale, atenuarea multitudinii de provocări şi identificarea soluţiilor pentru a susţine noile comunităţi.

Directorul General Adjunct UNICEF România, Gabriel Vockel, a spus că tinerii care au fugit din calea războiului ‘sunt cei care au nevoie de cel mai mare sprijin’.

‘Nu putem pierde o generaţie de tineri ucraineni. Fiecare an de educaţie pierdut înseamnă un venit cu 10% mai mic în viitor. Dacă se adună aceste date, impactul este uriaş pentru copiii ucraineni’, a subliniat el.

În opinia sa, acest an al războiului Rusiei împotriva Ucrainei a fost unul ‘plin de provocări, dar în acelaşi timp un an al solidarităţii, al umanităţii, cu oameni care au stat alături’.

Totodată, Vockel a vorbit despre nevoia de a proteja noua generaţie. ‘Copiii nu sunt doar viitorul unei ţări, sunt şi prezentul acestei ţări. Trebuie să avem un dialog cu ei acum’, a arătat el.

Reprezentantul UNICEF şi-a amintit de momentul în care a făcut o fotografie la punctul de frontieră din Sighetu Marmaţiei, la începutul războiului. Atunci, pe podul din zona de frontieră au fost aduse jucării de pluş pentru copiii ucraineni.

‘M-a emoţionat momentul în care o tânără mamă cu un bebeluş a trecut linia de frontieră şi, practic, a devenit refugiată. (…) A fost înduioşător faptul că românii de rând au oferit aceste jucării, astfel încât copiii să se simtă bine-veniţi, dar a fost foarte trist că acest lucru a fost necesar, din cauza unui război îngrozitor, care continuă de un an’, a spus acesta.

La rândul său, reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România, Pablo Zapata, a mărturisit că el însuşi a crescut ca refugiat din Chile. ‘A fost o lovitură de stat şi a trebuit să fugim, la trei zile după ce armata a preluat puterea şi am trăit în Spania ca refugiat, până am obţinut cetăţenia. Am devenit spaniol în şcoală’, a amintit el.

Pablo Zapata a vorbit de nevoia de a aborda educaţia tinerilor refugiaţi într-o manieră ‘flexibilă’.

‘Cred că mulţi dintre copiii care sunt refugiaţi în această ţară, fie ei ucraineni sau de alte naţionalităţi, vor ajunge într-un fel să fie ambasadori ai României’, a spus el.

Totodată, reprezentantul Agenţiei ONU a susţinut că, în cazul în care persoanele care au fugit de război rămân în ţara în care au găsit adăpost, este nevoie de o perspectivă permanentă de includere a acestora.

‘Din experienţa mea de copil, din ce am înţeles din discuţiile cu părinţii mei, există două tipuri de familii de refugiaţi – cei care au o valiză după uşă, gândindu-se că se vor întoarce curând în ţara lor şi cei care spun ‘acum suntem aici şi asta e situaţia”, şi-a amintit el.

Adolescenţi ucraineni au vorbit despre experienţa lor în România. Amira Korobko, care studiază la International School of Bucharest a spus că dorinţa ei este să cânte, dar este dificil să studieze online în acest domeniu. ‘Acum doar dansez’, a spus ea.

În schimb, Maria Skalska, care studiază la Transylvania College din Cluj-Napoca, a afirmat că a descoperit, dincolo de război, ‘o lume nouă’.

‘Războiul este îngrozitor, dar în acest context dificil am posibilitatea de a accesa o lume cu totul nouă. Am văzut şi am cunoscut oameni buni, care m-au ajutat’, a menţionat ea.

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a vorbit despre implicaţiile unor programe de ajutor precum ‘Stand by Me’.

‘Ce am învăţat din studiile psihologilor este că oamenii care primesc ajutor benevol găsesc un sens în a transmite acest gest mai departe. Aceasta este adevărata magie. (…) Dacă aveţi o asemenea ocazie, vă recomand să mergeţi în această direcţie. (…) Aşa contribuim la nobleţea societăţii ucrainene şi aşa vom câştiga războiul’, a arătat diplomatul.

‘Stand By Me’ este un proiect de doi ani care se desfăşoară în România, Cehia şi Slovacia şi se adresează persoanelor între 14 şi 24 de ani.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks