USR se va uita cu atenţie dacă amendamentele sau propunerile partenerilor sociali aduse legilor educaţiei vor fi incluse în acestea, a declarat miercuri senatorul Ştefan Pălărie.
‘De ce doamna Ligia Deca insistă să meargă înainte mai departe cu nişte legi pe care toată lumea le respinge? Ieri, 7 martie, s-a încheiat cel mai ridicol, bizar şi lipsit de bun simţ exerciţiu de consultare publică pe marginea unor legi importante, ca cele ale educaţiei. După cinci luni de secretizare, după cinci luni de tăcere, am primit cu toţii 338 de pagini de text juridic împărţit pe două legi, la care publicul larg a fost invitat să le citească, dar să nu comenteze, pentru că nu este încă clar dacă este transparenţă publică, dar nu este şi consultare. Eu cred că cineva şi-a pierdut cu totul simţul raţiunii, de ajuns în situaţia de a ignora întreaga societate’, a declarat Pălărie, la Parlament, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, ‘aproape toate grupurile de opinie din spaţiul public au ieşit vehement negativ împotriva acestor legi’.
‘Mâine dimineaţă, la Palatul Victoria, probabil că o să aibă loc în primă lectură discutarea acestor legi propuse de către Ministerul Educaţiei către Guvern pentru a fi asumate. Noi o să ne uităm cu atenţie, să vedem câte din amendamentele sau propunerile partenerilor sociali vor fi incluse în aceasta variantă’, a arătat senatorul USR.
El a adăugat că a stat de vorbă cu reprezentanţi ai elevilor, profesorilor, mediului privat, societăţii civile care au trimis propuneri de îmbunătăţire.
‘M-am alăturat şi eu cu nişte propuneri trimite pe adresa Ministerului Educaţiei care pur şi simplu îndreaptă nişte erori de gramatică sau corectează erori juridice din text doar sa vedem până la ce nivel de sfidare poate să ajungă această izolare totală a Ministerului Educaţiei faţă de cetăţeni. (…) Mâine o să vă anunţăm dacă din toate propunerile realizate ministrul Ligia Deca a luat în considerare ceva’, a transmis Ştefan Pălărie.
Senatoarea USR Anca Dragu a amintit că miercuri s-a aflat, în plenul Senatului, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la ‘Ora Guvernului’, prilej cu care a constatat că rata de împrumut foarte mare nu ţine cont de condiţiile pieţei, România având a doua cea mai mare rată a dobânzii din Uniunea Europeană după Ungaria.
‘Domnul ministru nu a reuşit să ne explice pentru această situaţie, ba cumva ne-a explicat că ar fi de vină opoziţia pentru că face comentarii care strică imaginea perfectă a Guvernului. Noi am insistat asupra faptului că acest împrumut în prima parte a anului, excesiv aş putea spune, arată prognoza Guvernului că situaţia economică şi politică se vor deteriora la jumătatea anului, astfel încât costul acestor împrumuturi va creşte. Despre deficitul bugetar am insistat că a fost unul record (…) Anul acesta şi-au depăşit propriul record negativ, astfel încât avem în luna ianuarie un deficit bugetar de 0.25 % din PIB, adică vreo 4 miliarde de lei’, a declarat Anca Dragu.