Vicepreşedintele USR Stelian Ion îi cere ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să renunţe la ‘fantasmagoria’ de a propune un nou proiect de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, menţionând că USR ar putea depune o moţiune simplă împotriva acestuia.
‘Să vii astăzi şi să spui că vei promova un nou proiect de desfiinţare a SIIJ şi îl vei înainta Parlamentului până la jumătatea lunii februarie este fie o intenţie clară de încălcare a legii, fie o promisiune deşartă şi o tactică de tergiversare. Am văzut foarte mult că unora le convine situaţia actuală, le convine să mai ţină SIIJ pe aparate o perioadă lungă de timp şi caută cu disperare soluţii pentru a înlocui această Secţie Specială cu un altfel de secţie specială din care să lipsească contribuţia şi anchetele făcute de DNA cu privire la aceste fapte de corupţie din magistratură. Semnalul de alarmă tras de comisarul european pentru Justiţie ar trebui luat foarte în serios de ministrul Cătălin Predoiu. (…) Tragem şi noi un semnal de alarmă, un foc de avertisment, să spun aşa, pentru ministrul Cătălin Predoiu, care se află pe lista scurtă de miniştri care riscă cât de curând o moţiune simplă’, a Stelian Ion, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.
Acesta i-a cerut lui Predoiu ‘să nu afecteze interesele’ ţării şi să continue reformele începute, adăugând că România are ‘o fereastră de oportunitate’ pentru ridicarea MCV şi intrarea în Schengen.
‘Anul acesta este unul foarte important pentru România. Avem o fereastră de oportunitate extraordinară, pentru a se ridica MCV şi pentru a intra în Schengen, dar pentru asta trebuie continuare reformele din justiţie. Din păcate, ministrul Cătălin Predoiu, în loc să tureze motoarele, nu face altceva decât, la îndemnul preşedintelui Iohannis, să tragă frâna de mână şi este foarte posibil că va rata acest obiectiv’, a arătat Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.
El a menţionat că la Senat există un proiect pentru desfiinţarea SIIJ, proiect supus anterior dezbaterii publice şi care a obţinut avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia, fiind considerat, în ultimul raport MCV, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene.
‘Există absolut toate argumentele pentru a promova mai departe acel proiect de lege. Cel mult ar putea actuala coaliţie să vină cu unele amendamente, care însă niciunele să nu afecteze competenţa DNA, pentru că, în cele din urmă, toate semnalele pe care le avem ne conduc la concluzia că despre asta este vorba: o mână de oameni din justiţie, o mână de politicieni, îşi doresc foarte mult crearea unui mecanism prin care să se asigure protecţie anumitor potentaţi, să spun aşa, iar acesta este un instrument foarte util. A avea protecţie faţă de încălcările legii, a împiedica DNA să intre cu anchete serioase pe partea de corupţie din magistratură este un element pe care şi-l doresc unii dintre conducătorii actuali’, a susţinut reprezentantul USR.
El i-a cerut lui Cătălin Predoiu să renunţe la ‘fantasmagoria’ de a propune un nou proiect şi să reia proiectul din Senat, ‘eventual cu unele amendamente acceptabile’. Totodată, fostul ministru al Justiţiei a declarat că a lăsat ‘la cheie’ proiectul de modificare a Codului Penal şi de Procedură Penală.
‘Acest proiect este, în planurile ministrului, a fi promovat undeva pe la sfârşitul lunii martie, ceea ce este inacceptabil. Proiectul este gata, a trecut şi de faza de transparenţă decizională. Nu ne mai spune ministru Cătălin Predoiu nimic despre legile Justiţiei, despre cum va reforma CSM, care în aceste zile se află într-o criză majoră, într-un blocaj instituţional, generat intenţionat de anumite interese. Fără a veni cu reformă legislativă referitoare la CSM este foarte greu de crezut că lucrurile se vor limpezi în justiţie’, a spus el.
Pe 15 ianuarie, Ministerul Justiţiei a anunţat că rămâne ferm angajat în realizarea obiectivelor din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), priorităţile sale imediate în cadrul acestui instrument fiind promovarea legii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), promovarea legilor Justiţiei şi promovarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală. Ministerul preciza că a finalizat proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ şi va iniţia, în săptămâna care urmează, procedurile necesare ca proiectul să fie aprobat de Guvern şi înaintat Parlamentului, în prima parte a lunii februarie, după reluarea lucrărilor Legislativului şi începerea sesiunii parlamentare februarie – iunie 2022.