Acasă55Stelian Ion, despre includerea în PNRR a desfiinţării Secţiei Speciale: Nu era...

Stelian Ion, despre includerea în PNRR a desfiinţării Secţiei Speciale: Nu era nevoie; arătăm ce reforme facem

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a explicat că nu era nevoie, în mod special, să fie incluse printre proiectele pentru PNRR şi desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, dar a menţionat că era necesar ca România să arate ce face pentru statul de drept.

‘În cadrul acestor programe s-a solicitat să prezentăm un set de măsuri de reforme şi printre multele reforme avute în vedere unul dintre puncte este şi această desfiinţare a Secţiei Speciale. Nu era nevoie (n.r. includerea în PNRR) în mod special. S-a explicat foarte clar că, pentru a susţine anumite solicitări, trebuie să vii cu un set de reforme. Este unul dintre multele puncte avute în vedere acolo. Nu toate reformele din acea prezentare trebuie să fie susţinute cu banii din PNRR. Dar ni s-a pus în vedere să arătăm că facem ceva în România pe statul de drept, pe Justiţie, la nivel de reforme. Şi în cadrul acestor prezentări, bineînţeles, unul dintre elemente a fost şi acesta. Binenţeles, nu este elementul principal, este într-o simplă enumerare’, a afirmat Stelian Ion, la Senat.

El a adăugat că printre capitolele care trebuie detaliate sunt unele care se referă la un ansamblu de reforme pe Justiţie.

‘În afară de digitalizarea întregului sistem judiciar (…), toate măsurile vor duce Justiţia română cu mai mulţi paşi în faţă, inclusiv unele sume pentru construirea şi reabilitarea unor sedii ale instanţelor. Sunt chestiuni absolut necesare pe care le-am avut în vedere în solicitările noastre’, a spus ministrul.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei (PNL), a susţinut că în PNRR nu trebuie incluse proiecte care pot conduce la condiţionalităţi în obţinerea de fonduri, existente deja în mecanismul statului de drept, adoptat anul trecut de Comisia Europeană.

‘Apreciem că într-un program precum PNRR nu pot fi incluse condiţionalităţi, care deja au fost incluse deja de Comisia Europeană, la nivelul noului mecanism al statului de drept, adoptat anul trecut, şi unde anumite aspecte legate de modul de funcţionare a statului de drept în statele membre, inclusiv componenta de luptă anticorupţie şi consolidarea independenţei Justiţiei sunt corelate cu decizii bugetare la nivelul Comisiei, în ceea ce priveşte alocarea bugetelor (…) Câtă vreme sunt doar un context legislativ în cuprinsul PNRR şi nu sunt condiţionalităţi care să genereze blocaje în obţinerea fondurilor pe domeniul justiţiei sau pe al celorlalte domenii, da, nu avem nimic împotrivă. Dacă se constituie ca precondiţionalităţi în obţinerea acelor fonduri, poate ar trebui să mai analizăm şi să vedem dacă nu cumva sunt cuprinse deja aceste condiţionalităţi în mecanismul statului de drept al Comisiei’, a punctat Scântei.

Potrivit acesteia, cea mai importantă componentă pe domeniul Justiţiei o reprezintă digitalizarea sistemului judiciar şi intensificarea acestui proces.

‘Cred că digitalizarea nu trebuie să privească doar activitatea instanţelor şi parchetelor, a zonei sistemului judiciar, ci şi activitatea profesiilor liberale – avocaţii, executorii judecătoreşti, care trebuie să fie susţinuţi. Şi nu am văzut, din păcate, din zona ministerului de resort, propuneri care să faciliteze alocarea unui sprijin financiar pentru zona profesiilor liberale, care vor interacţiona cu un sistem judiciar digitalizat’, a mai spus preşedintele Comisiei juridice din Senat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks