Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, reproşează Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii faptul că a decis sancţionarea disciplinară a unor magistraţi în principal pentru delicte de opinie şi chestiuni care ţin de viaţa privată.
Stelian Ion a arătat, într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului, că în acest fel s-ar dori ‘o justiţie cuminte, obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase’. În opinia sa, preşedintele Klaus Iohannis ar semăna ‘din ce în ce mai mult, din acest punct de vedere’ cu fostul premier Adrian Năstase.
‘Este vorba tocmai de acei judecători care în perioada 2017-2018 luau atitudine împotriva nenorocirilor făcute la vremea aceea în justiţie, a modificărilor legislative toxice, care în parte s-au produs la acea dată şi a încercărilor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Fix acei judecători sunt acum sancţionaţi de Secţia pentru judecători a CSM, condusă de Bogdan Mateescu, care, în loc să se ocupe de problemele reale ale justiţiei, se pare că petrece prea mult timp pe Facebook şi, iată, înaintează sesizări după sesizări către Inspecţia judiciară împotriva magistraţilor care au fost curajoşi în acea perioadă şi au luat poziţie’, a spus Stelian Ion.
El a adăugat că prin deciziile Secţiei pentru judecători a CSM s-ar încerca transmiterea unui semnal către magistraţi ‘să stea în banca lor, să nu mai comenteze’ nici la adresa deciziilor CCR, nici cu privire la unele modificări legislative.
‘Excluderea unui judecător pentru nişte postări inofensive pe TikTok sau pe nu ştiu ce site de socializare, de asemenea, sancţionarea drastică a unor judecători – iată, sunt cinci judecători de la Constanţa – judecători bine pregătiţi, profesionişti, care au îndrăznit să dea decizii importante în dosare de renume. Ştim foarte bine tripleta Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Strutinsky, de la Constanţa. Acum toţi aceştia sunt luaţi în vizor şi sunt sancţionaţi. Ba cu excluderea, ba cu suspendarea din funcţie. Sunt sancţionaţi cu tăierea din salariu. (…) Trebuie să tăcem cu toţii. Să tacă judecătorii, presa’, a afirmat Stelian Ion.
În opina sa, miza reală a ‘atacurilor la adresa independenţei justiţiei’ o reprezintă cheltuirea fondurilor din PNRR şi Programul Anghel Saligny, în aşa fel încât nimeni să nu fie tras la răspundere.
‘Să nu mai vorbim despre milioanele sau miliardele care vin acum din aceste programe – PNRR, PNDL 3. Aceste milioane trebuie împărţite de politicieni, fără să mai comenteze nimeni şi fără să mai fie nimeni tras la răspundere. Aceasta este miza reală pentru toate aceste atacuri la adresa independenţei justiţiei. Se vrea o justiţie cuminte, obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase’, a spus el.
Stelian Ion a mai declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi blocat toate propunerile sale pentru reformarea justiţiei. Reprezentantul USR a pledat pentru modificarea modalităţii de numire în CSM şi la conducerea Inspecţiei Judiciare.
‘Din păcate, Klaus Iohannis seamănă din ce în ce mai mult cu Adrian Năstase din acest punct de vedere. Pentru că a blocat toate propunerile pe care am încercat să le facem pentru reformarea justiţiei. Era vizată şi această instituţie: CSM. Trebuie reformat acest Consiliu Superior al Magistraturii din temelii. Modalitatea de numire în Consiliu trebuie schimbată. Nu s-a dorit să se vină cu o astfel de reformă. Inspecţia Judiciară, care alături de SSIJ acţionează şi a fost gândită ca o foarfecă cu care să se taie din avântul magistraţilor curajoşi care îşi fac doar treaba. Inspecţia Judiciară, condusă şi în prezent de acelaşi om numit politic, prin ordonanţă de urgenţă, căruia i-a fost prelungit mandatul prin OUG şi care şi în prezent, în ciuda deciziei CJUE, îşi exercită în continuare funcţia şi încearcă să trimită propuneri de sancţionare disciplinară a magistraţilor curajoşi’, a arătat deputatul.
Stelian Ion a menţionat că USR va sesiza Comisia Europeană pentru aceste ‘derapaje’. Totodată, i-a reproşat ministrului Cătălin Predoiu că este ‘ascuns în birou’ şi că ‘nu răspunde întrebărilor legitime’ ale societăţii.
‘Încearcă să inducă în eroare oficialii europeni, spunând că totul este în regulă şi că se vor face reforme în justiţie. Iată ce reforme se vor face: vor desfiinţa SIIJ, pentru a o reînfiinţa sub o altă denumire. Este foarte grav ce se întâmplă. Se aliniază mai mulţi actori, dar din păcate se aliniază exact în ideea de a submina justiţia’, a precizat deputatul.
Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Decizia nu este definitivă.