Strategia privind incluziunea socială a persoanelor fără adăpost şi Strategia privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea activă au fost adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, anunţă purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
Strategia naţională de incluziune socială a persoanelor fără adăpost vizează perioada 2022-2027, iar Guvernul a aprobat şi planul de acţiune aferent acestei perioade.
‘Documentele promovează dreptul fundamental al persoanelor fără adăpost la servicii sociale şi la o viaţă trăită cu demnitate – elaborate aceste documente în cadrul proiectului ‘Fiecare om contează’. Avem în vedere o strategie care are ca obiectiv general creşterea gradului de incluziune socială a persoanelor fără adăpost, prin asigurarea unei protecţii sociale adecvate nevoilor, în baza analizelor care sunt derulate la nivel naţional, urmărind obiective specifice, care includ prevenirea accentuării fenomenului la nivel naţional, asigurarea intervenţiei adecvate, multidisciplinare şi integrate, pentru a favoriza incluziunea socială a acestor persoane’, a precizat Dan Cărbunaru.
Strategia naţională privind îngrijirea de lungă durată şi îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030 vizează creşterea numărului persoanelor vârstnice ‘care reuşesc să trăiască o viaţă independentă cât mai lung timp posibil’, precum şi îmbunătăţirea accesului la servicii adecvate de îngrijire pentru persoanele vârstnice dependente.
‘România se confruntă, ca şi multe alte state europene, cu o îmbătrânire rapidă a populaţiei, având în vedere faptul că există deja în ţara noastră 3,7 milioane de persoane care au depăşit vârsta de 65 de ani sau mai mult, adică aproape 20% din populaţia ţării. Tocmai de aceea, Guvernul, prin această strategie, urmăreşte protejarea acestor persoane şi asigurarea unei finanţări durabile, alături de îmbunătăţirea serviciilor pe care această categorie de români, din ce în ce mai numeroasă, o necesită’, a spus Cărbunaru.