Preşedintele Comisiei pentru sănătate din Senat, dr. Adrian Streinu-Cercel (PSD), a afirmat, joi, la o dezbatere, că taxa clawback este o problemă majoră în momentul de faţă, politica preţului mic la medicamente se dovedeşte a fi ‘foarte păguboasă’, motiv pentru care aceasta trebuie revăzută în totalitate pentru a da o şansă suplimentară pacienţilor din România să aibă acces neîngrădit la medicaţie.
‘O problemă majoră în momentul de faţă – de unde iniţial părea bună, acum este o piedică – este clawback şi, respectiv, faptul că dorim să avem cel mai mic preţ din Europa. Acest cel mai mic preţ din Europa se dovedeşte a fi foarte păgubos şi atunci evident că va trebui să gândim altfel modalitatea în care facem preţul acestor medicamente şi să nu ne mai uităm atât la ce fac nemţii, francezii şi cine o mai face, ci să ne uităm şi la interesele noastre vizavi de sănătatea oamenilor pe care îi avem de coordonat. Ca atare, cred că această politică trebuie revăzută în totalitatea ei, pentru a da o şansă suplimentară pacienţilor din România să aibă acces neîngrădit la medicaţie’, a afirmat Cercel la dezbaterea ‘Noua strategie farmaceutică europeană – provocări şi şanse pentru sistemul sanitar din România’, organizată de DC News.
Liberalul Nelu Tătaru, preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a susţinut punctul de vedere avansat de Streinu-Cercel, menţionând că trebuie revizuită politica de preţuri la medicamente, dar şi timpul în care aceste medicamente sunt puse pe piaţă.
‘În ceea ce priveşte strategia farmaceutică, politica preţului mic este o politică păguboasă, vrem să avem medicamente. Cred că trebuie să reaşezăm şi politica de preţuri, trebuie să reaşezăm şi gândirea în primirea pe piaţă a tot ce înseamnă produs inovator, dar la preţuri pe care să şi le poată permite pacientul român, precum şi studiile clinice, timpul în care aceste medicamente sunt evaluate şi puse pe piaţă. Lucrăm acum la un plan de luptă împotriva cancerului, în care, dacă gândim acel tratament personalizat, înseamnă că pacientul român care îşi tratează cancerul trebuie să aibă acces la tot ce este mai nou şi la un preţ convenabil’, a susţinut Tătaru.
La rândul său, deputatul USR PLUS Adrian Wiener, vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, a spus că această nouă strategie farmaceutică europeană pleacă de la nevoia nesatisfăcută a oamenilor de acces în timp util la medicaţie optimă pentru patologia lor.
‘Acest termen general implică finanţarea, sistemele de compensare, intrarea pe piaţă a unor medicamente inovative, care în România este foarte, foarte lentă, avem o inerţie uriaşă faţă de alte state membre, acest lucru trebuie optimizat. Şi sigur, şi prin acest pilon al studiilor clinice, care inacceptabil de mult trenează, adică sunt foarte multe zile de întârziere pentru nişte studii clinice care ar fi oferit accesul pacienţilor din România gratuit la medicamente inovative, ar fi oferit colectivelor medicale un anumit standard de lucru, ar fi disciplinat mai multe colective medicale, decât cele care acum sunt preocupate de studii clinice’, punctat deputatul.
El a adăugat că nu există ‘independenţă medicală farmaceutică izolată’ a fiecărui stat membru al UE şi de aceea e nevoie de o strategie comună.
‘Pandemia ne-a pus în faţa unui fapt, şi anume că, în ceea ce priveşte esenţialele medicale, UE depinde de furnizori de servicii. Am externalizat inacceptabil de mult din esenţialele medicale, multe dintre ele sunt făcute în afara Uniunii (…). Există un plan al UE de a internaliza în interiorul graniţelor multe dintre aceste elemente, există dificultăţi în ceea ce priveşte exportul paralel, este un subiect care ar trebui să preocupe toate statele membre, pentru că duce la diferenţe uriaşe de acces între cetăţenii europeni la anumite medicamente şi există preocupare în acest sens. Se încearcă găsirea unor soluţii prin cooperare. De asemenea, în ceea ce priveşte preţul, nu poţi fi competitiv în măsura în care cumperi în cantităţi mici şi atunci există această iniţiativă, o asociere participativă în achiziţia anumitor medicamente între statele membre, astfel încât preţul să fie mai mic, mai accesibil fiecăruia dintre statele membre. Sunt mult iniţiative în derulare, au nişte borne’, a arătat Wiener.
Dr. Alexandru Rafila, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a subliniat că în această strategie ar trebui prevăzut şi un capitol dedicat prevenţiei, respectiv vaccinării de-a lungul vieţii.
‘Într-o procedură de autorizare pentru vaccinuri, în mod evident, trebuie găsită o altă soluţie, pentru că nu putem să evaluăm eficienţa terapeutică, ci prevenirea bolii. E clar că trebuie, în cadrul acestui proces de evaluare a tehnologiilor medicale, găsit un loc aparte pentru vaccinuri, încât accesul la vaccinuri şi la vaccinare să fie universal. În momentul de faţă, avem doar pentru copii vaccinurile gratuite. Vaccinarea nu este accesibilă pentru că, în cazul pacienţilor cu boli cronice, nu există compensare, nu există un mecanism care să compenseze vaccinurile, în funcţie de utilitate. Pentru o persoană adultă, sănătoasă, o compensare limitată este bine venită, pentru o persoană cu o boală cronică ar trebui o compensare totală’, a punctat Rafila.