Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, marţi, că în acest moment PNRR nu poate fi modificat şi nu există niciun motiv, menţionând că procentul de 9,4% din PIB este suficient pentru creşterea pensiilor.
‘În acest moment PNRR nu poate fi modificat şi nici nu există vreun motiv pentru a face acest lucru. Este, dacă doriţi, din punctul nostru de vedere, o chestiune care mai degrabă e împotriva intereselor noastre ca şi stat. De ce acest lucru? În primul rând pentru că o modificare a PNRR în acest moment ar implica, bineînţeles, întreruperea exerciţiului bugetar, lucru care ar afecta banii pe care îi primim zona Uniunii Europene. În acest moment PNRR funcţionează, deja există peste 2 miliarde de euro care au ajuns în România şi în mod clar că, dacă teoretic am întrerupe acest lucru şi am dori o renegociere cel puţin pentru anul 2022, am pierde o bună parte din aceşti bani’, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, după şedinţa conducerii PNL.
El a precizat că premierul Nicolae Ciucă a prezentat în şedinţă discuţiile purtate pe subiectul pensiilor, atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu miniştrii direct responsabili şi cu competenţe în această zonă, precum şi discuţiile din cadrul Comitetului interministerial de implementare al PNRR.
Stroe a spus că PNL s-a angajat să reformeze sistemul de pensii pe principiul contributivităţii.
‘Până una alta, în domeniul pensiilor, apropo, ne-am angajat în a reforma complet sistemul de plată a pensiilor în România şi de a aplica un principiu sănătos cu care, la nivel declarativ, toată lumea este de acord, principiul contributivităţii, care trebuie să guverneze toate veniturile generate de acest sistem de pensii în România, lucru pe care trebuie să îl facem sub o formă sau alta’, a adăugat el.
Stroe a menţionat că procentul de 9,4% din PIB pentru pensii este suficient şi pentru creşterea acestora.
‘9,4% din PIB prevăzut în PNRR în momentul de faţă este o sumă suficientă şi, dacă ar fi să facem un calcul simplu în acest moment, ar exista spaţiu suficient şi pentru o eventuală creştere a pensiilor. Şi dacă este să ne la raportăm la recent invocata lege 127 după care ar trebui să se mărească pensiile, am ocupa un procent de 8,42% din PIB. Asta înseamnă că există bani în acest moment pentru o eventuală mărire a pensiilor, dacă se doreşte acest lucru înaintea reformei pe care ne-am angajat. Deci din punctul nostru de vedere, atâta timp cât există bani, nu are niciun rost sau nu există nici un interes din partea statului român să să intervină în mod abrupt şi să blocheze acest lucru’, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.