Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, s-a declarat optimist în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, după afirmaţiile recente ale cancelarului german, Olaf Scholz, dar a atras atenţia că pentru atingerea acestui deziderat este ‘extrem de important’ să fie adoptate Legile Justiţiei în Parlament, care ‘au o implicaţie directă’ în această chestiune.
‘Schengen este un deziderat al nostru de foarte mulţi ani. În primul şi în primul rând, pe noi ne bucură declaraţia şi poziţionarea cancelarului german, Olaf Scholz, de ieri, apropo de modul în care ne-am achitat de toate obligaţiile. Este o declaraţie îmbucurătoare, pentru că ea, practic, confirmă pentru un punct de vedere tehnic că România corespunde standardelor şi rigorilor Schengen şi, prin urmare, perspectiva intrării în Schengen se apropie’, a spus Stroe, într-o conferinţă de presă, desfăşurată la sediul PNL.
Liberalul consideră că, în viitorul apropiat, mai mulţi lideri din zona UE vor confirma acest lucru.
‘De altfel, a fost confirmat şi de rolul pe care România l-a avut în această ultimă perioadă a migraţiei generate de conflictul din Ucraina, când, evident, ne-am onorat obligaţiile şi lucrul acesta a fost confirmat de vizitele foarte multor oficiali europeni pe zona de graniţă cu Ucraina şi, bineînţeles, în zona de graniţă cu Occidentul, pentru că tranzitul se făcea Ucraina – Occident. Iar din punct de vedere tehnic totul a funcţionat foarte bine’, adăugat liberalul.
Purtătorul de cuvânt al PNL a arătat însă că ‘intrarea’ în Schengen depinde şi de alţi factori.
‘Există o componentă politică şi trebuie să o recunoaştem ne dorim enorm de mult ca mecanismul de monitorizare pe Justiţie să fie ridicat. Adică, MCV a fost invocat în dese rânduri când a fost vorba de aderarea la spaţiul Schengen, de asta e extrem de important să adoptăm în Parlament Legile Justiţiei, care au o implicaţie directă în chestiunea asta. Toate aceste lucruri trebuie dublate – şi trebuie s-o spunem – de un efort diplomatic susţinut, după ce vom parcurge etapa Schengen şi etapa de verificare din punct de vedere tehnic a capabilităţilor noastre, efort diplomatic în care, ştiţi foarte bine, atât preşedintele ţării, Klaus Iohannis, cât şi ministrul Aurescu sunt implicaţi de foarte mult timp. Aş putea concluziona că suntem optimişti în privinţa Schengen’, a mai spus Ionuţ Stroe.
Luni, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la spaţiul Schengen, potrivit Reuters.
În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că ‘Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase’ şi afirmă că ‘Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline’.
‘Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline’, a promis cancelarul.