Aeroportul din Braşov va spori accesibilitatea oportunităţilor de business, va duce la dezvoltarea turismului regional şi va deschide drum pentru evenimente culturale internaţionale, reiese dintr-un Raport al Consiliului Judeţean Braşov, dat publicităţii vineri, care analizează impactul pe care îl va avea instituţia aeroportuară asupra regiunii.
Conform documentului, odată cu finalizarea aeroportului, ‘Braşovul a devenit cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, după regiunea Bucureşti-Ilfov, depăşind Timişoara şi Cluj-Napoca în primul trimestru al acestui an’, ceea ce va face ca ‘piaţa muncii să fie una atractivă şi în creştere la nivel local’
‘Prezenţa aeroportului va deschide drum şi pentru evenimente culturale internaţionale. Aşa cum Sibiu atras Festivalul Internaţional de Teatru, aşa cum Cluj are TIFF Transilvania International Film Festival, aşa noul culoar de zbor e un culoar de accelerare pentru evenimente culturale de amploare’, se concluzionează în documentul citat.
În ce priveşte impactul aeroportului în economia locală, autorii raportului prezintă, în cifre, ce înseamnă, în Europa aeroporturile locale: o creştere de +10% a conectivităţii aeriene directe este însoţită de o creştere de +0,5% a PIB-ului pe cap de locuitor, o creştere de 4,7% a investiţiilor străine directe, de la 0,3 până la 0,7% a salariilor la nivelul regiunii respective şi un spor demografic de 3,9% la nivel local.
‘Aeroporturile regionale constituie un element deosebit de important al infrastructurii critice, vital pentru securitatea unei ţări şi a cetăţenilor săi. Acestea joacă un rol esenţial pentru serviciile de ambulanţă aeriană (de urgenţă sau planificate), pentru zborurile de monitorizare şi de stingere a incendiilor, precum şi în situaţii de urgenţă (catastrofe naturale şi de altă natură, inundaţii), contribuind astfel la buna funcţionare a serviciilor de salvare, a administraţiei publice, a instituţiilor şi a întreprinderilor. (…) Dezvoltarea aeroportului nu este un simplu punct pe o agendă, ci un punct de plecare pentru o strategie complexă de dezvoltare regională’, se arată în documentul CJ Braşov.
De asemenea, acesta punctează că, datorită conectivităţii sporite, regiunea Braşovului se va putea poziţiona ‘nu doar ca o destinaţie de weekend la nivel naţional, ci ca o destinaţie europeană, oferind cu adevărat potenţial agroturismului şi proiectelor pentru zonele izolate ale judeţului’.
‘Cel mai bun exemplu este accesul facil al turiştilor internaţionali la trasee precum Via Transilvanica. Traseul intră în judeţul Braşov dinspre satul mureşan Archita şi continuă prin satele braşovene Beia, Roadeş, comuna Buneşti Criţ, ieşind din nou spre Mureş către Saschiz. Domeniul schiabil din judeţul Braşov este al doilea mare beneficiar. Datorită aeroportului, Braşovul se aliniază la marile atracţii de iarnă, alături de zone precum Innsbruck care sunt deservite de aeroporturi regionale’, se mai arată în raport.
Raportul dat publicităţii de CJ Braşov se bazează pe studii europene realizate în domeniu în ultimii ani.
Aeroportul Braşov-Ghimbav va fi inaugurat, oficial, în 15 iunie, când va avea loc şi primul zbor. În acest weekend, instituţia aeroportuară braşoveană îşi va deschide porţile pentru public, sâmbătă şi duminică în perimetrul acestuia fiind programate o serie de evenimente, de la show aviatic la concerte şi focuri de artificii şi spectacole cu lumini de lasere.