Fotbaliştii au mai multe riscuri de a fi victime ale problemelor de sănătate cerebrală după vârsta de 65 de ani decât restul populaţiei, dezvăluie un studiu englez publicat vineri, informează AFP, scrie Agerpres.
Studiul SCORES, efectuat de cercetătorii de la Universitatea East Anglia din Norwich, foloseşte teste online pentru a evalua de la distanţă funcţiile cognitive şi pentru a monitoriza evoluţia cerebrală.
Aproximativ 145 de foşti fotbalişti profesionişti au participat la acest studiu, 53 dintre ei având peste 65 de ani, faţă de 27 din eşantionul test.
Conform concluziilor studiului, foştii fotbalişti cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani au performanţe mai multe decât populaţia generală, dar tendinţa se inversează odată cu vârsta. „În momentul în care au ajuns la 65 de ani, lucrurile încep să se degradeze”, a comentat doctorul Michael Grey, care conduce studiul SCORES.
„Fotbaliştii de peste 65 de ani au cele mai slabe performanţe în domenii precum timpul de reacţie, funcţiile executive (care permit între altele gestionarea şi controlul situaţiilor non-rutinice sau efectuarea mai multor lucruri în acelaşi timp – n.red.) sau spaţializarea. Acestea sunt cu siguranţă semne de avertizare timpurii de deteriorare a sănătăţii creierului”, a adăugat Grey.
Acest nou studiu susţine concluziile unui sondaj realizat de Universitatea din Glasgow, care a constatat că în cazul foştilor fotbalişti riscul să moară din cauza unei boli neurodegenerative, precum demenţa sau boala Parkinson, era de trei ori mai mare decât în cazul populaţiei generale.
Cercetările de acest tip au sporit gradul de conştientizare cu privire la impactul practicilor sportive asupra sănătăţii creierului şi au condus în special la solicitări pentru o mai bună protecţie a fotbaliştilor, care sunt expuşi mai mult riscurilor de comoţii cerebrale.
sursa – AGERPRES
Articolul STUDIU/ Fotbaliştii – cei mai expuşi la un declin cerebral după 65 de ani apare prima dată în Ecopolitic.