Washingtonul a anunţat joi că a încheiat negocierile comerciale cu Taipeiul pentru a consolida legăturile dintre cele două economii, ultimul pas înainte de semnarea unui acord comercial, la mai puţin de un an de la lansarea acestei iniţiative puternic criticată de China, informează AFP, transmite Agerpres.
„Această realizare reprezintă un pas important în consolidarea relaţiei economice dintre Statele Unite şi Taiwan”, a declarat reprezentantul comercial al SUA (USTR), Katherine Tai, citată într-un comunicat.
Referindu-se la aceste progrese privind „priorităţile comerciale reciproce”, Katherine Tai a declarat că este aşteptată „cu nerăbdare continuarea acestor negocieri şi finalizarea unui acord comercial robust, la nivel înalt, care să abordeze provocările economice presante ale secolului XXI”.
Statele Unite şi Taiwan au lansat discuţii comerciale bilaterale în iunie 2022, sfidând Beijingul, care consideră insula una dintre provinciile sale şi refuză să îi permită să intre în relaţii oficiali cu alte ţări. Ministrul taiwanez responsabil de negocierile comerciale, John Deng, a vorbit în acel moment de „un progres istoric”. De atunci, situaţia a devenit şi mai tensionată, iar Beijingul a organizat manevre militare de amploare în apropierea insulei.
Acordul comercial, care se aşteaptă să fie semnat oficial în săptămânile următoare, va „aprofunda parteneriatul comercial şi va îmbunătăţi fluxurile comerciale dintre Statele Unite şi Taiwan pentru a promova inovarea şi creşterea economică incluzivă pentru lucrători şi companii”, potrivit USTR.
Acordul va facilita creşterea exportului de produse americane în Taiwan,”creând în acelaşi timp proceduri de reglementare mai transparente şi simplificate, ce pot facilita investiţiile şi oportunităţile economice pe ambele pieţe, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii”, detaliază comunicatul de presă.
Statele Unite şi Taiwan au din 1994 un cadru de reglementare ce permite activităţi de comerţ şi investiţii.
Taipei a aderat, de asemenea, la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2002, ceea ce a contribuit la creşterea comerţului bilateral.
Statele Unite sunt cel mai important partener şi furnizor de arme al Taiwanului. China priveşte cu nemulţumire apropierea din ultimii ani dintre autorităţile taiwaneze şi cele americane care, în pofida absenţei unor relaţii oficiale, oferă insulei un sprijin militar substanţial.
sursa – AGERPRES
Articolul SUA şi Taiwan au încheiat negocierile comerciale apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro