Acasă93Subsecretarul de stat Cristian Ghiţă: Sportul - instrumentul ideal pentru educarea copiilor...

Subsecretarul de stat Cristian Ghiţă: Sportul – instrumentul ideal pentru educarea copiilor cu sau fără dizabilităţi

Sportul este instrumentul ideal pentru socializarea şi educarea copiilor cu sau fără dizabilităţi, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sportului, Cristian Ghiţă.

‘Pe hârtie lucrurile stau bine, există la noi în ţară nu mai puţin de 539 de cluburi care, în certificatul lor de identitate sportivă, au trecută acea posibilitate de a face sport pentru persoane cu nevoi speciale, iar 9 dintre acestea sunt în subordinea noastră, a Ministerului Sportului. Este limpede că nu în fiecare dintre aceste secţii chiar se întâmplă o activitate de pregătire şi competiţională, dar vreau să punctez totuşi două lucruri aici – vorbim de un număr totuşi mare, ceea ce înseamnă că măcar la nivelul percepţiei oamenii care îşi deschid un club sportiv îşi pun problema ca, la un moment dat, într-un viitor nedeterminat, ei să poată merge pe această cale de a legitima tineri cu nevoi speciale şi de a-i îndruma pe calea sportului şi al doilea lucru pe care vreau să-l punctez este că acest număr este în continuă creştere’, a spus Cristian Ghiţă, joi, la o dezbatere.

Preşedintele Asociaţiei CONIL, Adela Caragheorghe, a afirmat că viaţa copiilor cu dizabilităţi depinde de hazard.

‘Dacă unii au şansa să aibă o viaţă cvasinormală sau dacă se găsesc la marginea societăţii de astăzi, este rezultatul unor conjuncturi. (…) Nu există niciun fel de strategie care să poată să îi ajute să progreseze într-un mod organizat, totul depinde de părinţi în cea mai mare măsură şi de un profesor inimos care vrea să se ocupe de ei şi nicidecum datorită unui sistem. (…) Noi, cei de la CONIL, am reuşit să folosim sportul drept terapie şi tratament pentru copiii cu dizabilităţi şi să avem rezultate spectaculoase. Sportul, cu toate caracteristicile sale, nu trebuie neglijat în tratamentul şi terapiile copiilor cu dizabilităţi’, a declarat Adela Caragheorghe.

Ea a adăugat că sportul înseamnă insuflarea unei atitudini de câştigător, a capacităţii de a nu se da bătuţi şi de a lupta până la capăt, disciplină faţă de sine şi colegi, socializare în cadrul unui grup.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks