SC Conversmin SA a fost sancţionat pentru poluarea de pe râul Bistriţa, în urma procesului verbal de constatare, cuantumul total al amenzii fiind de 90.000 de lei, respectiv 40.000 de lei de la Sistemul de gospodărire a Apelor (SGA) şi 50.000 de lei de la Garda de Mediu, a informat, luni, Prefectura Suceava.
Totodată, la propunerea inspectorului şef al ISU Suceava, col. Costică Ghiaţă, soluţia temporară în cazul acestei poluări constă în montarea a două bazine cu membrane impermeabile, cu o capacitate de aproximativ 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor concentrate.
Potrivit sursei citate, această soluţie are ca fundament inclusiv faptul că situaţia, cu poluarea masivă a râului Bistriţa, s-a mai produs şi în anul 2015, dar şi pentru că aceste bazine transportabile ar putea fi utile şi pentru alte zone cu acelaşi specific, dacă situaţia ar impune.
De asemenea, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis o solicitare Ministerului Economiei pentru realizarea unei staţii de epurare a apelor de mină, soluţie prevăzută în Acordul de mediu nr.1/2014, revizuit la data de 11.01.2022, de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava.
În data de 15 mai a avut loc, la sediul SGA Suceava, o şedinţă tehnică de analiză a situaţiei create de poluarea de pe râul Bistriţa, produsă în ziua de 12 mai.
Au fost prezenţi prefectul de Suceava, directorul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Siret-Bacău – Relu Adam, şeful ISU Suceava, directorul SGA Suceava – Daniel Drăgoi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, precum şi şeful punctului de lucru Vatra Dornei al SC Conversmin SA – Sabin Gabriel Gheorghe.
Scopul şedinţei tehnice a fost acela de a identifica soluţii provizorii pentru diminuarea efectului poluării pe râul Bistriţa, până la realizarea unei expertize tehnice autorizate, ce va stabili măsurile de întreprins pentru impunerea stării de normalitate.
Urmează ca reprezentanţi ai SC Conversmin SA, prin Ministerul Economiei, să realizeze o serie de lucrări provizorii, care să fie aplicate până la stabilirea soluţiilor pe termen lung, de către experţii tehnici autorizaţi.
Prefectul a discutat, duminică seara, cu conducerea societăţii Conversmin SA şi a solicitat trimiterea de urgenţă în teren a unei echipe de experţi tehnici autorizaţi, aceasta urmând să sosească la Suceava miercuri, pentru analizarea şi furnizarea soluţiilor tehnice care să se plieze pe situaţia din zonă, dar şi din alte obiective cu specific asemănător din judeţ (alte iazuri de decantare).
La următoarea şedinţă extraordinară a CJSU Suceava, ce va avea loc luni, 22 mai, au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ai societăţii Conversmin SA Bucureşti, inclusiv primarii localităţilor Broşteni şi Crucea.