O fabrică de ţigări care funcţiona clandestin, dar şi un camion în care se aflau peste 100.000 de pachete de ţigări au fost descoperite în municipiul Fălticeni, în urma unei acţiuni derulate de poliţiştii din Suceava, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).
Potrivit sursei citate, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, au desfăşurat, pe 17 şi 18 februarie, o operaţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, fiind identificată o linie de fabricare clandestină a ţigaretelor contrafăcute, dar şi un autotren încărcat cu ţigări de contrabandă, în valoare totală de peste 500.000 de euro.
La una dintre locaţiile verificate, într-o hală, a fost identificată o instalaţie formată din mai multe ansamble şi subansamble prevăzute cu sisteme de acţionare electro-mecanice şi cu benzi transportoare, având centru comun de comandă, la care erau ataşate diferite role de consumabile, specifice ambalajelor de ţigarete.
Astfel, poliţiştii au descoperit şi indisponibilizat role cu folie de staniol, pentru ambalarea ţigaretelor în interiorul pachetelor, folie transparentă pentru ambalarea individuală a pachetelor de ţigarete, folie transparentă pentru ambalarea cartuşelor de ţigarete şi fir de siguranţă pentru îndepărtarea foliei transparente la desfacerea pachetelor.
‘Având în vedere elementele tehnice care relevau indicii temeinice cu privire la faptul că poliţiştii au descoperit o fabrică clandestină de ţigarete, deţinută şi utilizată în afara antrepozitului fiscal, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de producere de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, şi a infracţiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false, peste limita prevăzută de lege. În urma cercetării la faţa locului, a reieşit faptul că poliţiştii de investigare a criminalităţii economice descoperiseră o linie completă de producere, ambalare şi împachetare a ţigaretelor. După inscripţiile identificate, instalaţia ar fi fost produsă, cel mai probabil, de un furnizor extern, în scopul contrafacerii de ţigarete’, se precizează în comunicatul IGPR.
Linia de ţigarete a fost indisponibilizată, urmând să fie expertizată cu privire la starea tehnică, capacitatea de producţie, precum şi pentru a se stabili când şi pentru cât timp ar fi fost folosită.
De asemenea, în urma activităţilor de cercetare la faţa locului, în curtea imobilului în care a fost descoperită fabrica de ţigarete, a mai fost identificat un autotren cu semiremorcă acoperită cu prelată, aflat parcat, în apropierea halei. În el au fost descoperite peste 100.000 de pachete de ţigări, disimulate în nişte grinzi metalice.
‘Întrucât a rezultat suspiciunea rezonabilă că în semiremorca autotrenului s-ar fi putut afla depozitate materii prime, ambalaje sau alte consumabile destinate producţiei ilicite de ţigarete, poliţiştii au efectuat verificări specifice, stabilind că semiremorca figura ca fiind încărcată cu grinzi şi profile metalice. Din cercetări a rezultat că încărcătura din semiremorcă, respectiv cele două blocuri a câte 27 de grinzi metalice fiecare, raportat la grosimea exterioară a profilelor tip H (IPE) şi a lungimii acestora (12 m), în mod normal ar fi depăşit cu mult greutatea maximă care putea fi transportată în acea semiremorcă şi ar fi avut efecte vizibile exterioare asupra roţilor şi a saşiului semiremorcii. Astfel, poliţiştii au efectuat o percheziţie a autotrenului, constatând că unele dintre capetele grinzilor erau prevăzute cu şuruburi atipice şi erau proaspăt vopsite, iar grinzile din interior produceau la atingere un sunet specific unui capac fără susţinere mecanică din interior.În urma îndepărtării mecanice a şuruburilor şi a capetelor grinzilor interioare, poliţiştii au descoperit faptul că cele două blocuri de grinzi, aveau în interior compartimente special create pentru disimularea ţigaretelor de contrabandă, care se întindeau pe întreaga lor lungime. Totodată, poliţiştii au constatat că în interiorul compartimentelor se aflau baxuri de ţigarete de provenienţă extracomunitară, cantitatea totală rezultată în urma inventarierii ulterioare fiind de peste 2.200.000 de ţigarete, fără banderole fiscale aplicate’.
Valoarea totală a liniei de fabricaţie confiscată, a autotrenului utilizat la transportul ţigaretelor şi a celor peste 110.000 de pachete de ţigări identificate este de peste 500.000 de euro.
Astfel, în cauză urmează a fi extinsă urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, în formă agravată, ţigaretele de provenienţă extracomunitară şi autotrenul fiind indisponibilizate.