Asociaţia ‘Institutul Bucovina’, în parteneriat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, a inaugurat prima galerie de artă din ţară situată în incinta unui spital de psihiatrie, în contextul 2023 – ‘Anul Cultural Ciprian Porumbescu’, au informat, marţi, reprezentanţii asociaţiei.
Inaugurarea oficială a noului spaţiu, intitulat ‘ArtLaBurdujeni’, a avut loc luni, la Secţia de Psihiatrie a SJU Suceava, situată în cartierul Burdujeni, cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor partenere în acest proiect, respectiv echipa Asociaţiei ‘Institutul Bucovina’, alături de iniţiatorul proiectului, preşedintele Petru Vasile Gafiuc, maestrul caricaturist Mihai Pânzaru-PIM, şeful Secţiei de Psihiatrie dr. Silviu Demetriu, dr Irina Bălăuţă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Niculai Barbă şi criticul de artă drd. Delia Ioana Leizeriuc de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava.
Până pe 20 aprilie 2023, galeria va găzdui, sub tematica noii expoziţii ‘Primăvara Porţilor Deschise’, 49 de lucrări din colecţia ‘Fără Limite’, semnată de artistul brăilean Ştefan Şerban, care a expus pentru prima dată la Suceava în toamna anului 2022, la Galeria Zamca, primul proiect artistic lansat de Asociaţia ‘Institutul Bucovina’.
Artistul este nepotul scriitorului Fănuş Neagu şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Ialomiţa, iar lucrările sale au fost expuse şi în străinătate, în ţări precum Cehia, Marea Britanie, Japonia şi Belgia, obţinând numeroase premii.
‘ArtLaBurdujeni’ este un concept nou ce promovează deschiderea către comunitate şi terapia ocupaţională prin artă, pentru beneficiarii secţiei de psihiatrie care vor expune lucrări alături de artiştii consacraţi.
Apropierea de artă creşte, în primul rând, şansele de integrare socială a persoanelor cu cerinţe speciale, iar mai apoi le oferă şansa de a se desprinde de rutină şi de a-şi dezvolta abilităţi utile, complementar terapiilor specifice din punct de vedere medical.
Colaborarea dintre Asociaţia ‘Institutul Bucovina’ şi Secţia de Psihiatrie a SJU Suceava a început în 2005 sub forma mai multor proiecte ce facilitează incluziunea socială a beneficiarilor şi formarea profesională a personalului din cadrul acestei secţii.
În prezent, voluntarii din proiectul ‘VOCSănătate – Voluntari pentru Sănătate’ organizează sesiuni de sprijin de la egal la egal cu pacienţii din Burdujeni, iar prin intermediul organizaţiei, cadrele medicale participă frecvent în mobilităţi europene pe tematica sănătăţii mintale şi beneficiază de conectarea la reţele internaţionale, cu activitate în domeniul social.
La eveniment au fost prezente şi două delegaţii internaţionale: din partea EUCOMS – Reţeaua Europeană a Furnizorilor de Servicii pentru Sănătate Mintală, reprezentanţii filialelor din Olanda şi Belgia, însoţiţi de preşedintele acestei reţele – dr. Rene Keet, şi din partea Spitalului Regional de Psihiatrie Cernăuţi, prin managerul Anzhela Levytska şi psihologul Nataliia Padurian.