Reacţia rapidă, în sistem integrat, a cadrelor ISU şi a celor medicale a făcut ca în incendiul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, localizat şi lichidat în mai puţin de zece minute, să nu se înregistreze nicio victimă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Costică Gjiaţă.
‘Incendiul a fost anunţat la 112, pe 3 februarie, ora 0,34. Amploarea unui eveniment de acest gen implică din momentul iniţial alocarea unui număr destul de mare de capabilităţi, având în vedere propagarea cu rapiditate a acestui tip de incendiu în unităţile spitaliceşti, cât şi necesitatea evacuării persoanelor care se află în unitatea respectivă. (…) Semnalizarea, detecţia incendiului a fost făcută într-un timp foarte, foarte scurt. Aici şi-a făcut semnalată utilitatea instalaţiei de semnalizare a incendiilor există în spital şi personalul de serviciu a putut să comunice incendiul încă din fază iniţială. Incendiul a fost localizat şi lichidat în interval de până în 10 minute. (…) Simultan, s-a desfăşurat activitatea de evaluare a spaţiilor şi de evacuare a personalului existent în saloane care, în mare parte, erau inundate cu fum. De la etajul 4 şi până la etajul 9 am avut holuri şi spaţii inundate cu fum, fapt ce a impus şi o acţiune de evacuare a acestui fum. (…) Reacţia rapidă, în sistem integrat, atât a personalului ISU, cât şi a celui din cadrul Spitalului Judeţean a făcut ca la această intervenţie să nu înregistrăm nicio victimă’, a spus Ghiaţă.
El a precizat că incendiul s-a declanşat de la un ventilator din dotarea unei băi de la salonul 8 al etajului 4, care a funcţionat mai mult timp, s-a supraîncălzit şi a generat un scurtcircuit, instalaţii aferente s-au aprins şi focul s-a propagat la partea superioară a holului.
”Nu putem spune că a fost vorba de o neglijenţă, cu atât mai mult cu cât instalaţiile electrice au fost şi erau într-o verificare, de mentenanţă, de către firma atestată în acest sens. (…) Activitatea era în curs de verificare. Sunt verificări care se impun la 6 luni, la un an şi la 3 ani. În speţă, verificarea s-ar fi impus la o parte din componentele instalaţiei utilitare existente la locul incendiului la un an an, respectiv 3 ani. Se aflau în graficul de verificare”, a mai spus Ghiaţă.
Totodată, potrivit ISU Suceava, în ultimele 6 luni au fost executate două acţiuni de control, în octombrie 2021 şi ianuarie 2022, dar şi una în afara celor 6 luni, în iunie, 2021, nefiind constatate nereguli sau deficienţe care să fi constituit cauze iminente de producere a incendiilor.
La rândul său, managerul SJU Suceava, Alexandru Calancea, a afirmat că niciun pacient nu a fost afectat din cauza incendiului şi că vor fi făcute verificări pentru a vedea de ce a funcţionat acel ventilator din baie, în condiţiile în care acolo nu existau pacienţi.
De asemenea, Calancea a precizat că nu au fost nici persoane care să fi suferit atacuri de panică şi niciun pacient nu a fost transferat la alt spital, iar în cel mult două săptămâni activitatea unităţii medicale va reveni la normal.
‘Un eveniment nefericit cu potenţial de a se transforma într-o tragedie. Din fericire, la Spitalul Judeţean Suceava nu am avut niciun pacient afectat. Mobilizarea personalului medical şi a colegilor din departamentul ISU a făcut ca acest lucru să fie posibil, adică niciun pacient din spital nu a avut viaţa pusă în pericol. Cadrele medicale au acţionat şi s-au coordonat conform instruirilor pe care le fac periodic. Am reuşit să evacuăm 329 de pacienţi de la etajele 4, 5, 6, 7, 8 şi 9 la etajele inferioare. Niciun pacient nu a fost scos afară din spital, au fost în siguranţă. (…) Secţia de Ginecologie este în apropierea Maternităţii. Am avut 107 copii evacuaţi, dintre care 57 din secţia de Neonatologie. (…) Suntem bucuroşi că lucrurile au evoluat bine. Vom fi vigilenţi ca pacienţii care se adresează spitalului să fie în cea mai mare siguranţă şi să beneficieze de un act medical de calitate”, a conchis Alexandru Calancea.