Participanţi din cinci ţări vor fi prezenţi, în perioada 22-24 iulie, la Câmpulung Moldovenesc, în cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor ‘Întâlniri Bucovinene’.
Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, Primăria şi Consiliul Local ale municipiului Câmpulung Moldovenesc, Centrul Cultural Bucovina, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Câmpulung Moldovenesc şi Centrul Cultural Regional Pila.
Participanţii sunt din Polonia, Ucraina, România, Ungaria şi Republica Moldova.
Potrivit organizatorilor, vineri, 22 iulie, începând cu ora 11,00, se va desfăşura Parada, cu plecare de la Stadion,, iar la ora 13,00 va avea loc deschiderea oficială a festivalului.
Programul mai include, la ora 13,40, finala festivalului concurs judeţean de folclor ‘Comori de suflet românesc’, ediţia a XVIII-a, ce va continua până la ora 15,00, când începe spectacolul formaţiilor străine.
Sâmbătă, 23 iulie, continuă spectacolele folclorice, iar seara festivalului se va încheia, la ora 22,00, cu un foc de artificii.
Duminică va continua finala Festivalului concurs judeţean de folclor ‘Comori de suflet românesc’, ediţia a XVIII-a.
În ultima zi a manifestării vor evolua într-un spectacol formaţiile străine, iar la final, după ora 19,30, publicul se va bucura de prezenţa Ansamblului ‘Romaniţa’ Caracal.
Obiectivul general al festivalului este promovarea Bucovinei, ca model de înţelegere şi de colaborare armonioasă prin păstrarea identităţii culturale. Activităţile culturale desfăşurate pe tot parcursul festivalului urmăresc prezentarea bogăţiei cultural-populare bucovinene în manifestarea ei multietnică, prin trecerea în revistă a formaţiilor artistice participante, care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul şi obiceiurile, precum şi stimularea procesului de formare a conştiinţei comunităţii bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor.
Ideea organizării acestui festival a cucerit două personalităţi, respectiv profesorul filolog slavist al Universităţii Varşovia, cernăuţean de origine, Kazimierz Feleszko, şi etnograful de la Casa de Cultură a oraşului polonez Pila, Zbigniew Kowalski.
Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986, când în orăşelul Jastrowie, situat în apropiere de oraşul polonez Pila, s-a format un grup artistic de amatori ‘Jastrowiacy’, alcătuit din emigranţi polonezi în Bucovina care au înţeles nevoia de conservare şi de promovare a imaginii Bucovinei, ca regiune multinaţională, în care grupurile etnice diferite au trăit şi trăiesc în bună înţelegere şi fără conflicte între etnii.