Suceava: Prefectul a dispus verificarea instalaţiillor de gaz din locuinţele vârstnicilor, după explozia din Suceava

0
38

O comisie cu reprezentanţi din mai multe instituţii cu responsabilităţi şi competenţe în domeniu va verifica instalaţiile de gaz de la apartamentele persoanelor vârstnice din municipiul Suceava, a declarat, luni, prefectul Alexandru Moldovan, după ce într-un bloc din oraş s-a produs o explozie neurmată de incendiu, din cauza unor acumulări de gaz.

Prefectul a organizat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în cadrul căreia ISU Suceava a prezentat o analiză cu privire la astfel de evenimente.

Potrivit prefectului, în perioada 2020-2023, la nivelul judeţului s-au înregistrat nouă explozii neurmate de incendiu, pe fondul acumulărilor de gaze şi al aprinderii acestora de la curentul electric sau flacără deschisă în spaţii închise, provenită de la o brichetă sau chibrituri.

Totodată, în aceeaşi perioadă s-au înregistrat 100 de intervenţii pentru asigurarea sau supravegherea zonelor în care au fost semnalate acumulări sau scăpări de gaze combustibile, marea majoritate pe teritoriul municipiului Suceava.

‘S-a desprins astfel concluzia că în zona utilizatorului final, a celui casnic, exploatarea instalaţiilor de gaze naturale nu se realizează în condiţii dintre cele mai bune şi este firesc să ne punem întrebarea ce nu este în regulă, ce poate fi îmbunătăţit astfel încât evenimente precum explozia produsă la sfârşitul anului trecut în cartierul Burdujeni să nu se mai repete’, a spus Moldovan.

El a precizat că, prin ordinul prin care l-a semnat luni, o comisie alcătuită din reprezentanţii ISU, ITM, ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii, ai Primăriei Suceava şi ai furnizorului de gaze naturale va verifica timp de zece zile instalaţiile de gaz din municipiul Suceava.

‘Ne interesează în primul rând modul în care sunt exploatate instalaţiile de utilizare ale gazelor naturale de către consumatorii vulnerabili, cu precădere persoanele în vârstă, precum şi modul în care s-au executat verificările şi reviziile acestor instalaţii prin firmele autorizate. În funcţie de concluziile rezultate, vom stabili măsuri şi acţiuni care să conducă la remedierea deficienţelor şi asigurarea unui climat de siguranţă pentru comunitate’, a spus Moldovan.

Totodată, prefectul a solicitat tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu să fie mult mai prezente în spaţiul public în ceea ce priveşte promovarea măsurilor de prevenire a unor astfel de evenimente.

Un bărbat în vârstă de 86 de ani a suferit arsuri după ce în apartamentul său s-a produs, luni, o explozie neurmată de incendiu, cel mai probabil din cauza unor acumulări de gaze.

Sursa: AGERPRESS