AcasăStiri generaleSuceava: Preşedintele CJ anunţă definitivarea programului dedicat aniversării a 150 de ani...

Suceava: Preşedintele CJ anunţă definitivarea programului dedicat aniversării a 150 de ani de la ”Marea Serbare de la Putna”

Consiliul Judeţean (CJ) Suceava va aloca Mănăstirii Putna suma de 646.000 de lei, pentru a sprijini organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de ”Marea Serbare de la Putna’, iar o hotărâre în acest sens va fi votată în şedinţa deliberativului de săptămâna viitoare, a anunţat, vineri, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur.

El a spus că a fost definitivat programul evenimentului la care este partener CJ Suceava care, împreună cu instituţiile din subordine, va finanţa finanţa acţiunile ce se vor desfăşura cu ocazia acestei aniversări.

Potrivit lui Flutur, CJ Suceava va asigura participarea la eveniment a reprezentanţilor comunităţilor istorice de români din afara graniţelor ţării, iar împreună cu ASCOR Suceava şi alte ONG-uri/entităţi interesate va organiza pelerinaje pedestru şi cu biciclete pe traseele Suceviţa – Putna, Moldoviţa – Putna şi Ciprian Porumbescu – Putna.

Tototodată, va fi organizat un info-tur destinat vectorilor de imagine din mediul on-line în domeniul turismului, dar şi o expoziţie foto-documentară ‘Serbarea de la Putna (1871) – 150 de ani de istorie’, ce va fi vernisată în 12 august la Biblioteca Bucovinei ‘I. G. Sbiera’ şi apoi va ajunge în şcolile din judeţ.

În colaborare cu Universitatea ”Ştefan cel Mare”, CJ Suceava va organiza simpozionul ştiinţific ‘Bucovina- file de istorie, 150 de ani de la Serbarea de la Putna’.

CJ Suceava, în colaborare cu Mănăstirea Putna, va realiza expoziţia ‘Serbarea de la Putna -1871. Continuarea unui ideal’, o expoziţie itinerantă Putna – Bucureşti – Suceava şi va asigura conservarea şi restaurarea de piese relevante pentru eveniment, aparţinând Mănăstirii Putna, ce vor face parte din această expoziţie temporară.

În calendarul de evenimente este inclusă şi pomenirea domnilor Moldovei în capela din Cetatea de Scaun a Sucevei, pe 24 iunie.

De asemenea, CJ Suceava va organiza şi un proiect educaţional ‘150 de ani de istorie. Serbarea de la Putna şi noile generaţii’, în perioada 1 iulie – 15 august, va iniţia Festivalului Internaţional ‘Ciprian Poumbescu’, va pune în scenă opereta ‘Crai Nou’ şi va organiza concursul vocal-instrumental ”Sub semnul lui Ciprian Porumbescu’, cu participarea elevilor Şcolii de Arte ‘Ion Irimescu’ din Suceava.

CJ Suceava va lansa şi proiectul ‘În ctitoriile lui Ştefan cel Mare’, ce cuprinde ‘Trasee eminesciene’, concurs internaţional de recitare a poeziei din lirica eminesciană şi prăznuirea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare prin manifestări cultural-artistice şi producţii.

Totodată, administraţia judeţeană va derula proiectul ‘Vatra Satului Bucovinean’, de tezaurizare şi păstrare a tradiţiilor, obiceiurilor, meşteşugurilor şi a gastronomiei din judeţul Suceava, va organiza un spectacol muzical-coregrafic susţinut de Ansamblul Artistic ‘Ciprian Porumbescu, va sprijini desfăşurarea unui concurs de creaţie literară ‘Serbarea naţională de la Putna -150 (1871-2021)’, dar şi unul de recitare de poezie pentru elevii de etnie română din Regiunea Cernăuţi.

În cadrul acestui program, Mănăstirea Putna se va ocupa de organizarea expoziţiei ‘Serbarea de la Putna, 1871’, va realiza şi monta efigiile în bronz ale organizatorilor ‘Serbării de la Putna’ şi ale organizatorilor altor serbări patriotice în spaţiul alăturat statuii lui Mihai Eminescu de la Putna, dar şi realizarea Crucii comemorative a Marii Sărbători ‘Ştefan – 500’ din 2004.

Totodată, Mănăstirea Putna va realiza Albumul aniversar ‘Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni Putna, 1871’ cu prefaţa scrisă de domnul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, va realiza medaliile omagiale ce vor fi oferite participanţilor care desfăşoară activităţi aniversare şi va realiza publicaţii ştiinţifice şi de popularizare, materiale audio, video şi sisteme informatice pe tema aniversării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna şi a luptei pentru unitatea românilor.

Tot Mănăstirea Putna va organiza simpozionul dedicat academicianului Zoe Dumitrescu Buşulenga – Maica Benedicta (26-29 iulie 2021) şi a simpozionului de istorie ‘Colocviile Putnei (1-4 septembrie 2021), având ca temă principală Serbarea din 1871.

Mănăstirea Putna se va implica şi în organizarea refacerii traseului poetului Mihai Eminescu de la Cernăuţi la Putna: Cernăuţi – Storojineţ – Crasna – Vicov – Putna, dar şi a Serbării aniversare ‘Serbarea de la Putna. Continuitatea unui ideal’ din 15 august, a Congresului Studenţesc aniversar din 15 august, precum şi de concursuri naţionale pentru studenţi şi tineri. AGERPRES / (AS – autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks