Rata şomajului în judeţ, în cursul anului 2022, se caracterizează prin tendinţa de stagnare şi regres faţă de evoluţia anului trecut, a informat, joi, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, Capverde Anca.
Potrivit acesteia, începând cu al doilea semestru al anului trecut, odată cu ridicarea restricţiilor sanitare şi reluarea activităţilor economice, traseul acestui indicator a intrat într-un trend staţionar şi uşor descrescător.
Rata şomajului după primele şase luni ale anului 2022 este una staţionară, fără fluctuaţii importante, cu obişnuita creştere a valorilor în luna mai, când absolvenţii se înregistrează în baza de date a agenţiei.
La sfârşitul lunii iunie, în baza de date a agenţiei erau înregistraţi 10.093 de şomeri, dintre care 2.253 beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar rata şomajului a ajuns la 4,39 puncte procentuale, comparativ cu 4,48 în perioada similară a anului trecut.
Distribuţia şomerilor după nivelul de ocupabilitate, stabilit în urma profilării, arată că 16% sunt şomeri uşor ocupabili, 26% sunt şomeri mediu ocupabili, 33% sunt greu ocupabili, iar 16% sunt foarte greu ocupabili.
Persoanele cu nivel de instruire gimnazial şi şcoală generală incompletă sunt majoritari, cu 56% din totalul şomerilor înregistraţi după primul semestru al anului 2022, iar cei mai uşor ocupabili sunt şomerii cu nivel de instruire liceal (12%), profesional (7%) şi universitar (4%).
Persoanele peste 45 de ani sunt majoritare în baza de date a agenţiei, cu 48% din şomerii înscrişi în evidenţe.
După primul semestru al acestui an, 80% din şomerii înregistraţi au fost cuprinşi în măsuri active şi 35% au obţinut un loc de muncă, cea mai mare rată de ocupare (44%) pe segmentul de studii înregistrat în evidenţe aparţinând persoanelor cu studii profesionale.