AcasăStiri generaleSuceava: USV organizează Şcoala de var PORT Cultural în colaborare cu Universitatea...

Suceava: USV organizează Şcoala de var PORT Cultural în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg

Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ din Suceava (USV), prin Centrul de Resurse şi Cercetări în Turism, în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg, Germania, derulează în Suceava, Bilca, Putna şi Cacica ediţia 2022 a Şcolii de vară PORT Cultural, cu tema generală Patrimoniul: valoare culturală europeană.

Potrivit USV, ediţia din acest an evidenţiază un deceniu de când instituţia academică suceveană, prin activităţile de cercetare derulate şi prin munca voluntarilor, a devenit ”un actor activ în domeniul conservării patrimoniului local şi naţional, proiecte precum HE-CROSS, Heritage sau PORT Cultural, reprezentând cu succes munca depusă în toţi aceşti ani”.

Din anul 2011, studenţi ai USV, împreună cu voluntari, au documentat peste 800 de case, ce au fost promovate pe pagina web https://portcultural.usv.ro/harta-case-patrimoniu-suceava-bucovina/, cu scopul de a face un inventar al acestor resurse valoroase care, pe zi ce trece, devin din ce în ce mai rare.

La Şcoala de vară din acest an vor participa 25 de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Augsburg, Facultatea de Arhitectură, programul de studii Construcţii şi eficienţă energetică, precum şi cadre didactice de la USV, dar şi experţi în anumite domenii de interes, care vor coordona atelierele de lucru şi vor prezenta invitaţilor diferite zone cu valoare culturală, din judeţul Suceava.

Programul va include o săptămână de ateliere de lucru, în cel puţin două metode de construcţie arhaice (şindrilă şi lut), mese rotunde, activităţi de cercetare, prezentări legate de moştenirea tradiţională, elaborarea de soluţii durabile pentru adaptarea caselor tradiţionale la nevoile actuale de locuit.

Activităţile sunt susţinute şi întreprinse de către USV, în continuarea proiectului PORT Cultural (PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale cu potenţial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu şi identitate culturală, proiect finanţat de UEFISCDI şi implementat în perioada 2018-2021) .

Ediţia 2022 a Şcolii de vară îşi propune să răspundă la întrebări cum ar fi: Cum pot să păstrez vechea casă tradiţională şi să o adaptez la nevoile actuale?; Ce tip de materiale şi tehnici ar trebui să folosim pentru renovare şi izolare, care să fie compatibile cu vechile materiale tradiţionale de construcţie (lemn şi lut) şi cu un mod sustenabil de construcţie?, întrebări ce, în contextul actual, aduc la suprafaţă probleme legate de peisajul cultural din sud-estul Europei, cu precădere destinaţiile turistice, peisaj care a suferit şi suferă, în continuare, transformări vizibile.

”Dorinţa de modernizare a locuinţelor şi a modului de viaţă, în general, au devenit, mai degrabă, probleme de ordin cultural reflectate în oglinda unei societăţi care se îndreaptă vertiginos către uniformizare. În urma acestui eveniment, devenit deja o tradiţie, ne aşteptăm ca invitaţii şi toţi participanţii să reuşească să identifice metode adecvate de conservare şi reparare a caselor vechi, folosind materiale de construcţii tradiţionale sau noi şi compatibile, dar, mai ales, să vină cu soluţii sustenabile de optimizare a eficienţei energetice”, arată organizatorii.

Ediţia 2022 a evenimentului este susţinută de Primăria Comunei Cacica, Muzeul Bucovinei, Asociaţia Bucovina, Asociaţia pentru dezvoltare locală Putna, Ambulanţa Caselor Tradiţionale, Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecţilor din România, Iniţiativa ‘Salvează Satul Bucovinean’ şi ADER Suceava.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks