test
AcasăPolitica„Supărat pe muzeografii care refuză să facă frumos în fața poporului avid...

„Supărat pe muzeografii care refuză să facă frumos în fața poporului avid de artă pe gratis în seara zilei de 18 mai, Ciolacu îşi face „scut” din copii, de parcă aceştia ar vrea să dea năvală să vadă tablouri de Grigorescu sau documente semnate de Titulescu”, scrie jurnalistul Sorin Avram

„Curajosul premier de Buzău și-a făcut ”scut” din copii ca să se apere împotriva muzeografilor, care refuză să participe la ”Noaptea europeană a muzeelor” pe motiv că sunt bătaia de joc a guvernanților, fiind plătiți mai slab decât țăranii din picturile lui Octav Băncilă”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Sorin Avram.

„Supărat pe muzeografii care refuză să facă frumos în fața poporului avid de artă pe gratis în seara zilei de 18 mai, premierul Marcel Ciolacu a spus: ”Am avut o discuție cu doamna ministru a Culturii. Și eu sunt nemulțumit de foarte multe lucruri, dar nu mi-a trecut prin cap să boicotez niște copii să viziteze muzeele. Fac apel la dânșii să își facă serviciul pentru care sunt angajați. La un asemenea șantaj eu nu voi răspunde. Calea cea mai corectă este să ne așezăm la masă în perioada următoare și dânșii să își facă slujba pentru care sunt plătiți. Înțeleg că este an electoral, că sunt nemulțumiri, dar trebuie să avem și un dialog, și nu-mi aduc aminte să nu fi stat la masă, decent, de vorbă, cu vreo categorie de bugetari”.

Referitor la discuțiile avute cu Raluca Turcan, poate că Marcel Ciolacu o fi vorbit despre relațiile dintre PNL și PSD, dar în niciun caz despre situația din muzee și de aceea domnia sa nu știe exact cum stau lucrurile.

Dacă ar fi stat de vorbă cu directorul Muzeului Național al Bucovinei, doctorul în istorie Emil Ursu, acesta i-ar fi spus ce mi-a spus și mie în cadrul unui interviu pe care l-am realizat în urmă cu câteva zile: ” În societate noi nu mai reprezentăm nimic, pentru că efectiv suntem duși de nas exact ca în poveștile cu copii tâmpiți. Începând din decembrie 2023 ni se tot spune că <începând cu 15-16 ale lunii următoare se rezolvă problema>, după care ne tot amână <până la sfârșitul lunii, 15 ale lunii> și tot așa. Ministrul Culturii a anunțat că sunt toate avizele, că totul este ok și urmează să apară ordonanța la data de 1 aprilie. Ne-am gândit noi că s-ar putea să fie o păcăleală de 1 aprilie, și chiar a fost. (…) Așa înțelege statul român să trateze acest sector, cel al culturii. În aceeași stare suntem noi și bibliotecile, adică cele două instituții de depozitare a memoriilor alături de Arhivele Statului. Arhivele Statului fiind la MAI au alt statut. Noi cu bibliotecile am rămas de râsul lumii, să spun așa. (…) Media salarială în muzeu este în jurul a 4.700 de lei – acestea sunt salariile cele mai mari, ale celor cu doctorat, șefi de servicii care au și normă de hrană… O grămadă de salariați sunt cu minimul pe economie”.

Marcel Ciolacu este tare curajos cu muzeografii, care sunt puțini și care, din punct de vedere electoral, nu contează. Însă, dacă profesorii ar fi fost nemulțumiți de ceva și ar fi amenințat Guvernul cu blocarea anului școlar, de exemplu, domnul Ciolacu ce ar fi făcut? Ar mai fi vorbit despre bieții copii care nu mai pot merge la ore sau s-ar fi grăbit să rezolve doleanțele celor de catedră? În România sunt peste 300.00o de profesori, iar blocarea anului de învățământ ar fi nemulțumit milioane de oameni, părinți și bunici, care votează. În cazul muzeografilor vorbim doar despre câteva mii de persoane.

Domnul Ciolacu a vorbit despre bieții copii care nu vor putea vizita muzeele, de parcă țara ar fi plină de copii care plâng că nu pot vedea documente semnate de Nicolae Titulescu și tablouri de Nicolae Grigorescu, și nu pentru că părinții nu-i lasă să se joace pe tablete și pe telefonul mobil ori pentru că nu le dau voie să mănânce de la fast-food. Și la muzeu se poate merge în fiecare zi, nu doar cu ocazia ”Nopții europene a muzeelor”. Un 20 lei pentru un bilet găsește în buzunar orice părinte iubitor de artă care vrea ca băiatul sau fata sa să-l moștenească din acest punct de vedere.

Prin ieșirea împotriva muzeografilor, domnul Ciolacu a vrut să arate că este bărbat, cu toate că pentru asta și-a făcut ”scut” din copii. Când nu ai cum să te bați cu cei puternici, nici în Exterior, nici în Interior, te ”bați” și tu cu cine poți. În cazul domnului Ciolacu atâta s-a putut”, scrie jurnalistul.

Articolul „Supărat pe muzeografii care refuză să facă frumos în fața poporului avid de artă pe gratis în seara zilei de 18 mai, Ciolacu îşi face „scut” din copii, de parcă aceştia ar vrea să dea năvală să vadă tablouri de Grigorescu sau documente semnate de Titulescu”, scrie jurnalistul Sorin Avram apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks