Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse a Camerei Deputaţilor, deputatul AUR Mureş Dan Tanasă, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că solicită retragerea imediată a ambasadorului României la Belgrad şi a consulului român de la Zaicear pentru atitudinea manifestată de cei doi diplomaţi faţă de comunitatea de români-vlahi de pe Valea Timocului, care se confruntă, pe lângă problemele identitare, cu un dezastru ecologic şi cu deposedarea de proprietăţi.
‘Ne-a fost semnalat faptul că, pe lângă problemele identitare, românii-vlahi din această zonă se confruntă cu o problemă deosebit de gravă, cu un dezastru ecologic care pune în pericol însăşi existenţa biologică a acestor comunităţi de cetăţeni sârbi, până la urma urmei (….) Cerem retragerea imediată a ambasadorului României la Belgrad şi a consulului român de la Zaicear pentru atitudinea pe care o au cei doi reprezentanţi ai statului român în raport cu comunitatea de români-vlahi din Timoc, dar şi în raport cu acest dezastru ecologic pus la cale de o companie chinezească, care, cu acordul statului sârb, pune în pericol existenţa fizică a oamenilor de aici. Românilor-vlahi de aici li se fură pământurile cu acordul tacit al statului sârb’, a declarat deputatul Dan Tanasă, la întoarcerea din Serbia.
Parlamentarul susţine că, în acest timp, statul sârb asistă impasibil cum cetăţenii săi ‘sunt jefuiţi de o companie privată’, că este incapabil să asigure respectarea dreptului la proprietate a acestor cetăţeni ai săi din zonă.
‘Considerăm că atitudinea statului sârb în această chestiune este incompatibilă cu standardele europene cât şi cu ideea de aderare la Uniunea Europeană. Voi informa Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul României, cât şi instituţiile europene despre această situaţie complet inacceptabilă deoarece cunoaştem faptul că Serbia îşi doreşte un parcurs european. Însă situaţia de la faţa locului este revoltătoare şi mă voi asigura că, atât autorităţile de la Bucureşti, cât şi cele europene vor afla despre această situaţie. Parlamentul României nu va ratifica aderarea Serbiei la Uniunea Europeană dacă Serbia nu-şi revizuieşte politica de asimilare a românilor-vlahi. Există în acest moment un larg consens cu privire la acest aspect’, a argumentat Dan Tanasă.
Deputatul AUR consideră că nu există nici o acoperire legală şi nu se respectă nicio lege atunci când românii-vlahi sunt deposedaţi de pământurile lor.
‘În acest sens, atitudinea ambasadorului şi a consulului român sunt inacceptabile şi transmitem pe această cale nemulţumirea Parlamentului României’, a menţionat Dan Tanasă.
În problema respectării drepturilor identitare, Tanasă a arătat că partea sârbă cunoaşte faptul că România respectă drepturile minorităţii sârbe, iar minoritatea sârbă are acces la finanţare, reprezentare parlamentară, acces la mass-media, cultură şi religie fără nici o îngrădire pe teritoriul României, însă e nevoie de reciprocitate în privinţa comunităţii româneşti de pe Valea Timocului.
‘Ne dorim aşadar o bună înţelegere cu statul sârb şi ne dorim reciprocitate ca aceleaşi drepturi de care beneficiază sârbii din România să beneficieze şi românii-vlahi din Timoc. România şi Serbia pot avea relaţii deosebite. Din acest motiv atragem atenţia asupra respectării protocolului dintre România şi Serbia, din 2012, în care Serbia s-a angajat ferm să acorde o serie întreagă de drepturi de care sârbii din România se bucură în acest moment. Dar, din păcate, Serbia nu-şi respectă cuvântul dat şi ceea ce a convenit să îndeplinească în materie de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale’, a mai afirmat Dan Tanasă.
Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse a Camerei Deputaţilor s-a deplasat, în această săptămână, în Valea Timocului, alături de preşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Dragoş Burghelia, şi de directorul Centrului Român de Studii şi Strategii şi consilier al preşedintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, Eugen Popescu. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)