Acasă93Tanczos Barna: Pornim anul acesta mai multe programe, printre care transportul şcolar...

Tanczos Barna: Pornim anul acesta mai multe programe, printre care transportul şcolar ecologic

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat vineri, într-o intervenţie video la conferinţa ‘Oraşe şi comunităţi – viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanţă’, că ministerul pe care îl conduce va demara în acest an mai multe programe cu caracter ecologic, printre care şi transportul şcolar ecologic, finanţat cu peste un miliard de lei.

‘Noi avem câteva programe noi pe care le pornim anul acesta. Unul dintre cele mai importante este transportul şcolar ecologic. Am alocat o sumă uriaşă, de peste un miliard de lei, pentru a contracta maşini, microbuze şcolare prietenoase cu mediul, electrice dacă se poate, dacă nu – microbuze şcolare care folosesc combustibil alternativ, cu efect redus asupra mediului. În acelaşi timp, finanţăm staţiile de reîncărcare pentru vehiculele electrice, şi aici am deschis posibilitatea tuturor UAT-urilor să participe la acest program, nu doar oraşelor mari şi staţiunilor turistice. (…) Continuăm programul de iluminat public ecologic şi anul acesta vom avea o finanţare nouă în paralele cu contractele care sunt în curs de implementare. Şi, foarte important, împreună cu Ministerul Dezvoltării, finanţăm în continuare transportul public ecologic. Vine şi un nou program de eficienţă energetică pentru autorităţile administrativ-teritoriale, unde practic toate clădirile publice pot participa într-un asemenea program’, a spus ministrul Mediului.

În context, el a adăugat că e nevoie de viziune din partea autorităţilor locale şi centrale pentru implementarea tehnologiilor moderne.

‘Ca să ajungem la un smart-city, ca să ajungem la tehnologii moderne şi la digitalizare, cu siguranţă este nevoie de o viziune. Este nevoie de o viziune a autorităţii publice locale, de o viziune a autorităţii publice centrale, care răspunde de mediu, şi este nevoie de o viziune în ceea ce priveşte direcţia de finanţare, programele naţionale care contribuie la transformarea oraşelor în oraşe digitale şi oraşe verzi în acelaşi timp’, a mai spus ministrul.

La Cluj-Napoca are loc, joi şi vineri, conferinţa ‘Oraşe şi comunităţi- viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanţă’.

‘Cum accelerăm tranziţia către oraşele verzi şi digitale? Care sunt paşii pe care trebuie să îi facă administraţiile publice locale şi centrale, pentru a atinge aceste ţinte? Vom discuta acest subiect (…) la Cluj-Napoca, pe 20-21 mai, la Conferinţa ‘Oraşe şi comunităţi- viziune 2030. Cluj-Napoca – la un click distanţă’. Sunt invitaţi primari, reprezentanţi ai Guvernului şi parlamentului, ambasadori, reprezentanţi ai mediului de business. (…) Evenimentul pune accent şi pe parteneriatul şi colaborarea dintre structurile administraţiei publice centrale şi locale, parlamentari, companii, ONG-uri şi universităţi, fără de care succesul unei bune guvernări, aşa cum este la Cluj-Napoca, nu ar fi fost posibilă’, se arată într-o prezentare a organizatorilor.

Printre vorbitorii invitaţi se numără primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România; ambasadorul Estoniei în România, Ingrid Kressel Vinciguerra; secretarul de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Hegedus Csilla, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, mai mulţi primari din ţară, reprezentanţi guvernamentali şi ai mediului de afaceri.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks