Târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, eveniment cu o tradiţie de peste două decenii, se va desfăşura între 14 şi 17 septembrie, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
‘An după an, prăznuim împreună Ziua Crucii cu un târg-expoziţie, unde publicul vizitator poate descoperi obiecte-simbol (icoane pictate pe sticlă şi lemn, cruci, pristolnice, obiecte de cult, incrustaţii în lemn, reprezentări iconografice contemporane în diferite tehnici şi materiale) care reafirmă identitatea şi specificitatea instituţiei noastre’, informează MNŢR, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.
Muzeul de la Şosea devine, timp de patru zile, potrivit MNŢR, locul în care iconari şi meşteri cruceri continuă să recupereze frumuseţea meşteşugului şi a obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiţionale şi îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii şi a meşteşugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch şi serializările industriale pentru scopuri comerciale.
Iconarii şi meşterii cruceri sunt însoţiţi şi de meşteşugari din sfere conexe: manufacturarea scoarţelor, a ceramicii şi a lemnului.
Nu vor lipsi dulciurile de casă, mierea şi produsele apicole, dar şi plantele de leac, fructele şi florile de toamnă.
Alături de atelierele coordonate de iconari şi cruceri dedicaţi împărtăşirii tehnicii meşteşugului, va fi organizat, în premieră, un atelier de ceramică pentru copii şi adulţi, orientat spre experimentare.
‘Adresăm, astfel, copiilor şi adulţilor invitaţia de a descoperi cum lucrau iconarii vechi izvoade şi zugrăveau icoane, pictând pe sticlă sau pe lemn grunduit, cum se însemnează şi încrustează pristolnicele şi icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ţinute de artişti şi meşteri iconari. În premieră, anul acesta propunem publicului şi un atelier de prelucrare a pământului copt (terracotta), pentru o experienţă tactilă şi vizuală fascinantă’, precizează sursa citată.