Deputatul Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, a comentat, luni, situaţia de la Ministerul Sănătăţii, după ce instituţia a transmis săptămâna trecută noi date despre pandemie şi despre centrele de vaccinare din judeţe, el apreciind că fiecare structură care prelucrează date dă şi un aviz pentru publicarea lor.
‘Fiecare instituţie, când analizează şi face o comunicare, dă un aviz pe acea comunicare. Ministerul Sănătăţii trebuie să creadă aceste avize ca să dea şi credibilitate, dar şi certitudine acelor date’, a declarat Tătaru la Parlament.
El a arătat că avize dau toate instituţiile implicate în gestionarea pandemiei, între acestea fiind Institutul Naţional de Sănătate Publică, MAI, Comitetul naţional pentru vaccinare.
‘Avem, efectiv, fiecare organism care îşi asumă o dată pe care o comunică. Nu ştiu ce se întâmplă în momentul acesta în Ministerul Sănătăţii. Când le vine o informare, vine şi cu avizul. Nu ştiu în ce măsură a greşit sau nu domnul Voiculescu. Eu ştiu că fiecare instituţie care îşi asumă nişte date dă şi un aviz pentru scoaterea în public’, a explicat deputatul PNL.
Întrebat ce riscă ministrul Sănătăţii dacă nu a cerut şi primit aceste avize, dar a făcut totuşi publică raportarea defalcată pe judeţe, Nelu Tătaru a spus: ‘Aici, după cum ştiţi, este şi apanajul prim-ministrului, cel care va lua decizia în consecinţă. (…) Din punct de vedere al comunicării, în perioada în care eram ministru al Sănătăţii, se făcea în acel grup de Grup de Comunicare Strategică’.
‘Principiul transparenţei cred că vrem să îl aplicăm toţi. Nu ştiu în ce măsură reuşim. Noi testările le făceam în centre de testare. (…) Nu ştiu în acest moment unde există aceste centre. Ministerul Sănătăţii este cel care răspunde de aceste centre, prin DSP-urile respective. (…) Cetăţeanul trebuie să fie informat corect’, a adăugat parlamentarul.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat luni că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste COVID-19 efectuate pe fiecare judeţ.
‘Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. (…) Nu a trimis premierul Corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi, probabil, sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia’, a declarat Voiculescu la Parlament.
El a subliniat că toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente şi publice.