Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, susţine că aderarea României, cu laserul de la Măgurele, ‘este pe agenda’ European Research Infrastructure Consortium (ERIC) şi consideră că ‘nişte abilităţi mai bune de negociere’ poate că ar fi grăbit includerea ţării noastre în consorţiu.
Teleman apreciază de asemenea că termenul de 23 mai 2023 pentru finanţarea proiectului este unul ‘fezabil’.
‘Formularea că nu a fost inclusă este corectă, nu că a fost exclusă. (…) Cumva în 2018 lucrurile au îngheţat. Guvernul României a numit un împuternicit, pe domnul profesor Sorin Costreie, care să negocieze mai departe continuarea proiectului inclusiv cu România, dar, cu toate eforturile, încrederea pierdută de către parteneri nu a putut fi recuperată în timpul care a fost la dispoziţie integral. Însă, ce am reuşit să facem în februarie – să obţinem continuarea discuţiilor pentru integrarea României în consorţiu după ce acesta va fi aprobat de către Comisia Europeană. Ieri a fost aprobat de către Comisia Europeană. Din momentul acesta, aderarea României este pe agenda consorţiului’, a declarat joi ministrul pentru AGERPRES.
Potrivit acestuia, partea constituită din laser a proiectului de la Măgurele este funcţională, până în prezent efectuându-se teste.
‘Tehnic vorbind, prima parte, cea constituită din laser, este funcţională, s-au făcut teste cu facilităţile de 100 terawaţi, cu 1 petawatt şi urmează pregătirea instalaţiei pentru experimente cu puterea maximă, cea de 10 petawaţi. A fost ales un alt furnizor pentru sursa Gamma, o companie din Statele Unite, o parte din componente sunt livrate, sunt în curs de instalare. Aşadar, termenul de mai 2023 pentru finanţarea proiectului este fezabil’, a explicat Teleman.
El a precizat că în bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării au fost prevăzute fonduri pentru asigurarea mentenanţei infrastructurii.
‘În bugetul ministerului am prevăzut un buget care să asigure mentenanţa infrastructurii şi echipa care asigură mentenanţa o va executa anul acesta, aşa că o să fie disponibilă pentru experimente laser. Aşa că este, hai să spunem, întârziere de a fi prezenţi acolo, dar obiectivul nostru principal este să fim membri în ERIC. Cred că nişte abilităţi mai bune de negociere cu partenerii de colaborare poate că ar fi prevenit conflictul acesta’, a spus demnitarul.
Teleman a amintit că au existat ‘litigii şi rezilieri de contracte’ în ceea ce priveşte realizarea fasciculului de raze Gamma.
‘A existat un contract cu un consorţiu care s-a angajat să construiască această sursă Gama şi în jurul ei au apărut conflicte, litigii, pe de o parte, contestaţii în privinţa parametrilor pe care îi putea furniza acea sursă construită de consorţiul EuroGammaS. Pe de altă parte, din cauza birocraţiei din România, au apărut semne de întrebare asupra capacităţii echipei de proiect de a livra proiectul la timp – adică mai 2023. Au apărut litigii, rezilieri de contracte şi ca urmare partenerii au decis să înfiinţeze acest consorţiu, care este o unitate administrativă a infrastructurii fără să includă şi România’, a arătat ministrul.