Sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial în tenisul masculin, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni la Melbourne, informează cotidianul L’Equipe.
Plângerea înaintată de Djokovic, care a fost analizată de un judecător din Melbourne, i-a permis acestuia să obţină o suspendare şi deci nu va părăsi Australia pentru moment.
Cazul său a fost amânat pentru luni dimineaţă, la ora locală 10:00, când va fi luată o decizie în privinţa întoarcerii sau nu în Serbia.
Avocaţii liderului mondial au termen până sâmbătă la ora 14:00 pentru a prezenta noi elemente la dosar, inclusiv eventuale probe care să ateste validitatea scutirii medicale a numărului unu mondial, care îşi va petrece weekend-ul la Park Hotel, un hotel de carantină din Melbourne.
Openul Australiei, unde Djokovic este deţinătorul titlului, debutează pe 17 ianuarie.
Călătoria cu peripeţii a lui Djokovic în Australia a provocat un incident diplomatic, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, acuzând Australia de ‘rău tratament’ faţă de campion.
Preşedintele Serbiei a declarat că a vorbit cu liderul mondial la telefon şi a scris pe contul său de Instagram că ‘toată Serbia că este cu el (Djokovic) şi că autorităţile vor lua toate măsurile necesare pentru ca răul tratament la care a fost supus cel mai bun jucător din lume să înceteze imediat’.
Djokovic, care a primit marţi o derogare medicală pentru a participa la Openul Australiei, a fost blocat miercuri pe aeroportul din Melbourne din cauza unei probleme cu viza.
Potrivit presei australiene, jucătorul care a câştigat de nouă ori turneul Australian Open şi care a luat marţi avionul în direcţia Melbourne după ce a anunţat obţinerea acestei derogări, nu ar fi completat formularul corect pentru tipul de viză pe care l-a cerut.
Federaţia australiană de tenis (TA), organizatoarea turneului Australian Open, a confirmat marţi că Djokovic a primit o ”derogare medicală” pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare medicală, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.
Djokovic nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, ceea ce a lăsat să planeze îndoiala în legătură cu participarea sa la Australian Open.
AGERPRES (AS/editor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea)