Poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au instituit măsuri asigurătorii de peste 2.300.000 de euro, pentru recuperarea prejudiciului cauzat de cinci grupări specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţul intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ 20 de milioane de euro.
‘În urma a 62 de percheziţii efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, la persoane bănuite de evaziune fiscală în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule second-hand, două persoane sunt cercetate sub controlul judiciar’, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, joi, AGERPRES.
De asemenea, au fost ridicaţi aproximativ 20.000 de euro, în numerar, fiind indisponibilizate 19 autovehicule, în valoare de peste 300.000 de euro, parte din acestea fiind plasate în administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, până în prezent, au fost instituite măsuri asigurătorii de aproximativ 11.350.000 de lei (echivalentul a peste 2.300.000 de euro).
‘Astfel, au fost luate măsuri atât asupra bunurilor mobile, a opt imobile şi a conturilor bancare aparţinând persoanelor bănuite, cât şi asupra unor imobile aparţinând mai multor persoane fizice şi juridice, către care persoanele cercetate ar fi transferat bani proveniţi din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor fonduri’, arată sursa citată.
Totodată, în vederea confiscării extinse, au fost aplicate sechestre asupra a două terenuri aflate în proprietatea unor firme a căror activitate a fost finanţată de persoanele cercetate, asupra a cinci imobile (teren şi construcţii aferente) aparţinând unor rude ale acestora, precum şi asupra a 52 de imobile dintr-un bloc nou (11 de apartamente, 34 de locuri de parcare şi 7 boxe), a cărui construcţie a fost finanţată de aceştia, prin intermediul unei societăţi controlate indirect.
Cercetările sunt continuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorilor Pachetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
Pe data de 17 martie, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, au efectuat 62 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Bacău, Braşov, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Vaslui, în cadrul a două dosare penale.
Cercetările privesc cinci grupări infracţionale specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, grupări care, prin intermediul membrilor săi, ar controla direct sau prin interpuşi mai multe societăţi comerciale ce desfăşoară activităţi în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule rulate.
‘Prin intermediul acestor societăţi comerciale, ar fi fost achiziţionate autovehicule de la parteneri din spaţiul Uniunii Europene, cu preponderenţă din Belgia, Olanda, Germania, Italia, Franţa, Spania, dar şi din alte ţări, pe care, ulterior, le-ar fi vândut în România, fără a înregistra veniturile în evidenţele contabile şi fără a declara operaţiunile efectuate, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului’, precizează IGPR.
Activitatea infracţională a bănuiţilor ar fi fost săvârşită prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi ar fi fost structurată pe diferite intervale de timp, în perioada 2016-2019.
Prin activitatea infracţională, s-ar fi cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 97.000.000 de lei (aproximativ 20 de milioane de euro), mai arată sursa citată.