Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Banat informează că a depus un proiect de renaturare a unui tronson al râului Bega Veche, cu finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020) – Axa Prioritară 4.
Proiectul ‘Îmbunătăţirea biodiversităţii habitatelor acvatice şi ripariene prin creşterea conectivităţii laterale a corpului de apă şi înfiinţarea de zone umede pe sectorul inferior al răului Bega Veche’ presupune o investiţie de peste 27 milioane de lei. Când finanţarea va fi sigură, se va întocmi Proiectul Tehnic şi va fi demarată achiziţia de execuţie lucrări, precizează ABA Banat, pe pagina de Facebook a instituţiei.
Râul Bega Veche este un curs de apă puternic antropizat de amenajările hidrotehnice (îndiguiri) executate de-a lungul istoriei recente a Banatului.
Proiectul îşi propune să crească gradul de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi de refacere a ecosistemelor degradate, prin crearea unor zone de diversificare a habitatelor ripariene şi acvatice pe o lungime de circa 20 kilometri, pe sectorul inferior al râului, de la frontiera cu Serbia până în amonte de localitatea Beregsăul Mare,
Se are în vedere, totodată, şi reconectarea şi crearea unor zone umede permanente, precum şi redeschideri de meandre.
Râul Bega Veche este vechiul curs al râului Bega, înainte de construirea Canalului Bega, iar în prezent drenează partea din bazinul iniţial situată la nord de municipiul Timişoara. Râul trece în Serbia şi se uneşte cu actualul curs al Canalului Bega în apropiere de localitatea Zrenjanin. Pe o porţiune de 1,8 kilometri, râul marchează frontiera româno-sârbă. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)