Primăria Municipiului Timişoara şi conducerea EOn Gaz au ajuns, marţi, la un acord de reeşalonare a unor datorii ale companiei de termoficare Colterm, în valoare de 51.500.000 de lei, către furnizorul de gaze naturale, aceste datorii fiind garantate în trecut de municipalitate şi pentru care risca să fie executată silit.
Primarul Dominic Fritz spune că municipalitatea a fost somată din 2018 să plătească aceste datorii, dar fosta administraţie a preferat să le rostogolească, acumulând penalităţi de alte milioane de lei.
‘Este vorba despre datorii acumulate începând cu anul 2013 şi pe care primăria Timişoara era somată să le plătească din 2018, riscând să fie executată silit. Fosta administraţie a garantat în mod inconştient facturile Colterm, ocolind reglementările privind datoria publică locală. Am mai vorbit şi în trecut despre problemele grave moştenite cu această companie. În prezent, Colterm poate intra oricând în insolvenţă, chiar faliment, la cererea creditorilor. Şi odată cu Colterm riscă să intre şi primăria în insolvenţă. Din păcate, fosta administraţie a îndatorat instituţia către Colterm, iar primăria este garant şi poate fi executată’, afirmă primarul Dominic Fritz, într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.
Edilul adaugă că expunerea primăriei faţă de Colterm este de circa 160.000.000 de lei, dar cu această reeşalonare a datoriilor se reuşeşte diminuarea presiunii puse pe bugetul local ‘de aceste decizii inconştiente’, şi poate fi recâştigată încrederea creditorilor pentru a pune bazele unei dezvoltări sănătoase pe viitor a acestei companii.
‘Îi asigur pe timişoreni că lucrăm continuu pentru a asigura serviciile de apă caldă şi termoficare, chiar dacă administraţia anterioară a predat compania într-o situaţie dezastruoasă’, a menţionat Dominic Fritz.
Primăria Timişoara a semnat, recent, un acord cu Banca Mondială pentru sprijinirea Municipiul Timişoara în îmbunătăţirea capacităţii de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare şi eficienţa energetică a clădirilor din oraş.
Totodată, primăria desfăşoară în acest an unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de reabilitare a reţelei de termoficare din municipiu. Este vorba despre un contract de 30.000.000 de euro din fonduri europene, pentru schimbarea a 30 de kilometri de conducte de pe reţelele primare şi secundare. În urma implementării acestui proiect se vor reduce semnificativ pierderile în reţea, care acum sunt acoperite din bugetul local.
Fostul primar Nicolae Robu comentează afirmaţiile succesorului său în funcţie, într-o postare pe Facebook, susţinând că sunt ‘minciuni’ şi că Dominic Fritz ‘nu înţelege nimic din administraţie’.
‘Am citit cu stupoare noile minciuni (ale lui Dominic Fritz, n.r.). Din nou (…) nu înţelege nimic din administraţie (…) se dă ‘erou’, cu ‘isprava’ că, în urma consultanţei Băncii Mondiale, a convenit cu EOn Gaz plata eşalonată a datoriilor Colterm. Păi, asta am făcut eu nonstop timp de opt ani, am plătit mereu eşalonat, pentru că datoriile Colterm la data când eu am devenit primar au fost uriaşe. Numai că eu nu m-am plâns şi nu am făcut propagandă. În mine, EOn avea încredere şi a fost suficient să trimit câte un SMS cu angajamentul de eşalonare şi se accepta; niciodată, cu mine ca primar, timişorenii nerămânând nici măcar o zi fără apă caldă şi căldură. Eu nu am plătit 1.000.000 la Banca Mondială să-mi mijlocească eşalonarea şi nici amendă de 20.000.000 de euro’, încheie Nicolae Robu. AGERPRES(AS – autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu)