AcasăStiri generaleTimiş: ADR Vest a marcat 25 de ani de activitate, în care...

Timiş: ADR Vest a marcat 25 de ani de activitate, în care s-au implementat proiecte de peste 2 miliarde de euro

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Andrei Veştea, a declarat, marţi, la Timişoara, că România s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani ca urmare a infuziei de capital pentru programele care au fost gestionate în special prin agenţiile de dezvoltare regională.

‘Cred că este foarte important faptul că în prezent România – pe lângă programele operaţionale regionale, programele operaţionale sectoriale şi celelalte oportunităţi de finanţare, de această dată, prin PNRR – gestionează o sumă foarte importantă de bani. Dacă vom reuşi să o implementăm (suma – n.r.) şi să îndeplinim toate reformele care sunt stabilite pe fiecare cerere de plată, România va fi una dintre ţările dezvoltate la nivelul Europei’, a afirmat ministrul Veştea.

El a fost prezent la Timişoara, unde s-a marcat împlinirea a 25 de ani de activitate a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, a detaliat că în cei 25 de ani de activitate a Agenţiei au fost implementate proiecte de peste două miliarde de euro iar în următorii şapte ani suma se va tripla.

În aceşti ani, s-au creat în regiune aproape 15.000 de locuri de muncă în sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

‘Cei 25 de ani de activitate a (ADR) Vest au însemnat multă pasiune şi viziune şi curajul de a încerca foarte multe lucruri noi şi de a lua decizii. Cred că asta a determinat această schimbare de sistem. Toate proiectele făcute şi implementate au necesitat curaj de la idee până la finanţare; noi am implementat şi multe schimbări pe care aceşti 25 de ani le-au produs în viaţa noastră. În cifre, aceşti ani înseamnă peste două miliarde de euro deja implementaţi şi estimăm 2 miliarde de euro în următorii şapte ani, adică o valoare de trei ori mai mare decât s-a implementat în cei 25 de ani de până acum. Noi suntem un program care ţinteşte zona urbană, am început timid cu IMM-uri, resurse umane şi turism şi am continuat consistent cu zona de educaţie, sănătate, mobilitate, infrastructură urbană, turism, patrimoniu, social. Zona IMM-urilor a fost foarte importantă, aici creându-se 15.000 de locuri de muncă sustenabile’, a afirmat Sorin Maxim.

Directorul general al ADR Vest a subliniat că există domenii noi în care se poate investi, programele de acum fiind concentrate mai mult pe zona calitativă decât pe cea cantitativă.

‘România a fost şi este o ţară care are nevoi de construire de infrastructură, autostrăzi, străzi, reţele de apă, infrastructură educaţională, sanitară. Acum sunt concentrate foarte multe fonduri pe zona de creştere a calităţii vieţii, inovare-cercetare şi susţinere a antreprenoriatului, inclusiv fond de capital de risc. Zona de verde este foarte importantă, de trecere de la folosirea combustibilului fosil spre verde şi zona de dezvoltare urbană cu componente mult mai complexe din punctul de vedere al serviciilor oferite cetăţeanului’, a menţionat Sorin Maxim.

Potrivit acestuia, în urmă cu 25 de ani, în România s-a lansat politica de dezvoltare regională.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks