Acasă93Timiş: Asociaţia 'Acasă în Banat' dezvoltă proiectul 'Hai la Rudăria!', pentru salvarea...

Timiş: Asociaţia ‘Acasă în Banat’ dezvoltă proiectul ‘Hai la Rudăria!’, pentru salvarea patrimoniului mulinologic cărăşean

Asociaţia ‘Acasă în Banat’ continuă demersurile de valorificare a patrimoniul mulinologic din judeţul Caraş-Severin, mai ales a morilor de apă, în cadrul proiectului ‘Hai la Rudăria!’ (comuna Eftimie Murgu), pe care să o transforme într-o destinaţie turistică mult mai atractivă decât este acum.

‘Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare ţărăneşti, însă nu este pusă în valoare aşa cum trebuie. Astăzi, turiştii vizitează doar şase-şapte dintre cele 22 mori pentru că nu ştiu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră – două, după care urcă în maşini şi pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 de mori în circuit, să oferim posibilitatea turiştilor să le viziteze pe toate, să facă drumeţii pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul şi oamenii, să cumpere produsele locului şi să aibă toate motivele să rămână peste noapte la pensiunile din sat’, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei ‘Acasă în Banat’, Radu Trifan, într-o conferinţă de presă.

Cu sprijinul financiar de 35.000 de lei al unei fundaţii, vor fi efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţii la morile de apă, se vor înlocui acoperişurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puţin cunoscute din sat şi va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand, ‘produs la Rudăria’, şi prin comercializarea făinii măcinate aici.

În cadrul proiectului ‘Hai la Rudăria!’ vor fi organizate trei acţiuni cu voluntari, prima fiind programată în perioada 14 – 16, la Eftimie Murgu.

Voluntarii vor face curăţenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreţinere la morile de apă, vor monta indicatoare, vor participa la ateliere de morărit, panificaţie, ghidaj turistic.

Următoarele acţiuni vor avea loc în vară.

‘Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. De data aceasta, abordarea este una integrată şi vom ajuta comunitatea locală să transforme Rudăria într-o destinaţie turistică accesibilă, atractivă şi sustenabilă. Voluntarii companiei Orange, şi nu numai, pot să dea o mână de ajutor în trei etape diferite pentru a amenaja zona, a repara morile de apă, a construi podeţe şi multe altele’, a completat reprezentantul Orange, Andrei Amarghioalei.

Asociaţia ‘Acasă în banat’ a identificat 243 de mori în spaţiul cărăşean, dintre care 82 sunt folosite în mod curent, 47 sunt oprite, de cele mai multe ori din cauza lipsei apei, dar au toate mecanismele funcţionale şi sunt în stare bună de conservare şi 114 nefuncţionale. Multe dintre cele 47 de mori oprite ar putea fi repuse în funcţiune cu un efort financiar redus din partea autorităţilor sau a comunităţii locale.

În ceea ce priveşte morile de apă nefuncţionale, unele dintre ele mai au doar fundaţia şi piatra de moară, mecanismele nu merg, altora li s-a dat foc. Cele mai multe mori se află în zona Cornereva – 32, cele mai valoroase din punctul de vedere al arhitecturii, la Topleţ, iar printre cele mai vechi sunt cele de la Şopotu Nou şi Şopotu Vechi, care au în jur de 200 de ani vechime.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks