Programul Banat Brunch al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) în judeţul Timiş va continua sâmbătă, 2 iulie, cu o nouă întâlnire în gospodăria lui Mihai Iamandi din satul Zolt, aflat la poalele Munţilor Poiana Ruscă şi atestat de la 1454, când aparţinea lui Iancu de Hunedoara.
Răcoarea care bate dinspre păduri se va împleti, sâmbătă, cu meniuri frugale şi tradiţionale, plimbări cu bicicleta printre casele de pământ sau drumeţii la biserica din lemn din Zolt, ridicată în urmă cu trei veacuri, se menţionează într-o informare publicată de către organizatori, pe pagina de Facebook a programului.
‘Având ca scop iniţial crearea de alternative economice pentru locuitorii din sate prin turism sustenabil, producţia de alimente şi cea de meşteşuguri sub brand local, Banat Brunch a dovedit că poate contribui consistent la păstrarea peisajului cultural şi la salvarea elementelor de patrimoniu, dar şi la dezvoltarea turismului în mediul rural şi regiune. Folosind ca laitmotiv cultura gastronomică locală, evenimentele Banat Brunch au crescut interesul călătorilor, atât din ţară cât şi din străinătate, pentru zona rurală ca alternativă de activităţi de tip slow travel şi i-au ajutat pe aceştia să aprecieze mai mult valoarea resurselor locale’, spune directorul executiv al APDT Timiş, Delia Barbu.
Dacă alte localităţi din estul montan al judeţului Timiş au fost de mai multe ori gazde ale acestui eveniment, comuna Zolt onorează pentru prima dată această calitate şi de aceea, mai presus de toate, nu vrea să-şi dezamăgească oaspeţii, mai ales că prin Banat Brunch judeţul îşi prezintă ofertele turistice pentru anul 2023, cel al Timişoarei Capitală Culturală Europeană.
În gospodăria lui Mihai Iamandi se vor putea gusta aperitive alese, făcute în casă – zacuscă de ciuperci, slană, caş sau telemea de oi şi de vaci, cârnaţi şi salam de casă, dar şi untură de struţ.
‘Mâncaţi câte puţin din toate, fiindcă altfel nu va avea loc felul principal. În meniu se găsesc ciorbă de salată verde cu găigană (o omletă bănăţeană n.red.) şi slăninuţă afumată, zupă de găină cu tăiţei de casă, tocăniţă din cârnaţi şi carne îngroşate cu făină de cucuruz, ampren (ouă cu ceapă, făină şi piparcă) sau friptură de găină şi porc la cuptor, cu dulceaţă de ardei iute şi crumpi răntăliţi cu piparcă. Urmează şi ceva dulce, donţuri (gemuri şi compoturi de casă), pancove de la mama Ana, plăcinte cu mere de la mama Ruţă sau lapte la cuptor (macaroane cu brânză dulce, stafide, smântână şi ou)’, asigură Mihai Iamandi.
Şi pentru că la Banat Brunch nu se consumă alcool, se vor servi siropuri din fructele pădurii de peste drum: de merişoare, din muguri de brad, limonadă, socată, ceai rece de mentă cu lavandă.
După ce oaspeţii şi-au potolit poftele culinare, pot porni la plimbare fie la biserica de lemn, tot mai gârbovită de secole, înconjurată de mormintele celor adormiţi, fie pe Valea Mare.
De la oamenii satului atestat în anul 1454, când era proprietate a lui Iancu de Hunedoara, turiştii pot afla şi cuceritoare poveşti ale locului. Astfel, li se va povesti că localitatea era numită ‘blidul de aur’, pentru că în apropiere erau mai multe galerii în care erau exploatate zăcăminte de aur, dar şi despre legendarul Iorgovan, care împreună cu calul său ajungea în fuga mare din părţile Mehadiei, aflate dincolo de munţi, până la izvorul râului Bega, aflat nu departe de Zolt. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)