Consiliul Judeţean (CJ) Timiş a emis ordinul de începere a serviciilor de proiectare privind restaurarea, consolidarea şi punerea în valoare a Castelului Huniade, care este sediul central al Muzeului Naţional Banatului, valoarea serviciilor licitate în această etapă fiind de 1,5 milioane lei cu TVA inclus.
Finalizarea documentaţiei trebuie realizată în şapte luni, urmând ca pentru alte 36 de luni, în perioada lucrărilor efective, să fie acordată asistenţă tehnică, a anunţat, joi, Biroul de presă al administraţiei judeţene.
Obiectul contractului vizează elaborarea documentaţiei tehnice necesare obţinerii autorizaţiei de construire şi organizarea execuţiei lucrărilor (DTAC şi DTAE), proiectul de execuţie şi detalii de execuţie (PT şi DE), precum şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiţii ‘Restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Banatului’.
Proiectul tehnic va trebui să ţină cont de necesitatea punerii în valoare a unui donjon medieval, ale cărui ruine au fost descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice din anul 2009, în curtea interioară a castelului, perioada de edificare fiind estimată a fi secolul XIV, din perioada lui Carol Robert de Anjou. Descoperirea a fost întâmplătoare, adiacentă săpăturilor efectuate pentru găsirea unei fântâni medievale, a cărei existenţă a fost semnalată prin măsurători radio, în interiorul Castelului Huniade. Tot atunci a fost descoperită o fântână medievală în curtea interioară a lăcaşului de cultură, care, în mod surprinzător, încă mai avea izvoare de apă, şi în care, potrivit legendei, Selim Paşa ar fi ascuns comori inestimabile, în momentul în care turcii au fost nevoiţi să se refugieze din faţa trupelor lui Eugeniu de Savoya, la 13 septembrie 1716.