Consiliul Judeţean (CJ) Timiş propune înfiinţarea unui serviciu public de salvamont, pentru zona montană a judeţului, care va avea ca activitate şi marcarea şi punerea în siguranţă a traseelor şi obiectivelor turistice montane.
Vicepreşedintele CJ Timiş, Alexandru Proteasa, a declarat, luni, că existenţa în zona montană a judeţului a mai multor obiective turistice şi trasee de drumeţie şi ciclism neomologate, marcate şi întreţinute în prezent în special de voluntari, a determinat administraţia judeţeană să iniţieze procedurile de realizare a unui serviciu public de salvamont. Proiectul va trebui să treacă prin votul consilierilor judeţeni şi va funcţiona în cadrul Direcţiei Prestări Servicii.
‘Iniţiativa este rezultatul preocupării instituţiei de a stimula dezvoltarea turismului în judeţ. Noul serviciu ar avea ca activitate principală marcarea şi punerea în siguranţă a traseelor şi obiectivelor turistice montane, dar şi intervenţia rapidă în cazul unor accidentări. Avem convingerea că o creştere a siguranţei va conduce şi la o creştere a numărului de turişti. Timişul are multe de oferit, trebuie doar să punem la punct câteva lucruri’, a afirmat Alexandru Proteasa.
Relieful montan reprezintă aproximativ 350 kilometri pătraţi din suprafaţa judeţului Timiş, aici fiind situate inclusiv cele mai înalte vârfuri din Munţii Poiana Ruscă, Vârful Padeş (1.374 m) şi Vârful Rusca (1.355 m). În zona montană există mai multe obiective turistice a căror vizitare comportă riscuri de accidentare, cum sunt peşterile Româneşti, Albastră, Stânca lui Florian, cascadele Şopot şi Cornet, stânci sau versanţi de mari dimensiuni, Turnul lui Liman, Pietrele Cohului sau văile Bega, Nădrag şi altele.
Proiectul de hotărâre, fundamentat şi susţinut de Biroul de turism din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, va intra la vot în şedinţa ordinară din 30 martie. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)