Administratorul special al companiei de termoficare din municipiul Timişoara, Alexandru-Cristian Amza, a declarat, luni, că este contractată întreaga cantitate de cărbune necesară pentru sezonul rece 2022 – 2023, iar pentru necesarul estimat de gaze naturale a fost înmagazinată jumătate din cantitate.
El a adresat un nou apel către factorii decidenţi, în speţă parlamentarii din Camera Deputaţilor, pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminaţi din schema de plafonare a preţului pentru energia electrică.
‘Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creşterea preţurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea preţului gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăşi funcţionarea în regim de continuitate a activităţii’, a afirmat administratorul Colterm.
Începând de marţi, Colterm porneşte sezonul de încălzire 2022-2023, cu menţiunea că agentul termic va fi livrat pentru căldură la parametrii corelaţi cu temperaturile exterioare. În acest sens, în situaţia în care temperaturile diurne vor continua să se menţină ridicate pentru acest interval, căldura va fi distribuită cu anumite restricţii.
‘La finalul lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada următoare să continuăm şi să accelerăm aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarnă (250.000 de tone), cu precizarea că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune estimată pentru sezonul 2022-2023. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorităţi), cu precizarea că au fost încheiate opt contracte pentru achiziţia de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea a aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligenţele necesare’, a mai spus Alexandru-Cristian Amza.
El a precizat că, suplimentar folosirii cărbunelui şi gazului, în vara acestui an s-a reuşit obţinerea autorizaţiei pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează şi procedurile specifice pentru achiziţionarea acesteia.
Totodată, Amza a subliniat că, legat de proiectele pentru investiţii, la finalul lunii septembrie, stadiile erau în diferite etape. Astfel, pentru Centrala fotovoltaică s-a ajuns în faza de documentaţie depusă pentru finanţare în cadrul PNRR, dar încă nu a fost comunicat rezultatul analizei. Pentru Instalaţia de producere hidrogen, s-a ajuns în faza de documentaţie depusă pentru finanţare în cadrul PNRR, s-au oferit clarificările şi s-au pus la dispoziţie suplimentările solicitate.
În proiectul Cogenerare, documentaţia a fost depusă pentru finanţare în cadrul PNRR, pentru instalarea de motoare pe gaz/hidrogen, cu producţie de energie electrică/ termică.