AcasăStiri generaleTimiş: Colterm are în depozit 30.000 de tone de cărbune şi mai...

Timiş: Colterm are în depozit 30.000 de tone de cărbune şi mai puţin de jumătate din necesarul de gaze

Directorul Colterm SA, Petre Nenu, a declarat, miercuri, că stocul de cărbune al companiei, aflată în insolvenţă, este de 30.000 tone, iar pentru gaze naturale au fost încheiate contracte de achiziţie cu opt producători desemnaţi de ANRE, pentru o cantitate de 40.000 MW, din care până la 26 august a fost depozitată o cantitate de 16.000 MW.

El a subliniat că toate cantităţile de cărbune şi cele de gaze înmagazinate în depozitele Colterm au fost deja achitate integral.

‘Astăzi a intrat un tren cu cărbune, mâine mai intră un tren. Pe cărbune avem un contract cu un furnizor din zona Oradea, pentru 100.000 de tone, el a avut o frecvenţă de livrare de două trenuri pe săptămână, din luna septembrie va avea trei trenuri de cărbune livrat pe săptămână. Avem un alt contract pentru 10.000 de tone rămas în CET Arad, pe care nul-l plătim şi pe acre o să începem să-l aducem din luna septembrie, iar luni am avut o altă procedură pentru 30.000 de tone. Am vrea să pornim cazanele cu un stoc în casă de 60.000 de tone, ceea ce ar reprezenta 25% din totalul necesar de cărbune pe întreaga iarnă’, a afirmat Petre Nenu.

Directorul Colterm a explicat că la gaze naturale, conform OUG/2022, compania locală de termoficare are obligaţia constituirii unui stoc minim de gaze naturale în depozitele de înmagazinare de 87.750MW, perioada aprilie-octombrie 2022. În acest sens au fost încheiate contracte de achiziţie de gaze naturale cu opt producători desemnaţi de ANRE pentru o cantitate de 40.000 MW, din care până la 26 august a fost depozitată o cantitate de 16.000 MW.

‘Pentru consumul de gaze destinat producerii energiei termice pentru populaţie în sezonul rece, Colterm în insolvenţă a încheiat contracte de achiziţie gaze naturale cu opt producători desemnaţi de ANRE pentru o cantitate de 190.000 MW cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Deoarece cantităţile contractate reprezintă doar 65% din necesarul estimat de gaze naturale, pentru producerea energiei electrice şi termice, în sezonul rece 2022 – 2023, Colterm a solicitat oferte de la furnizori şi producători de gaze naturale, dar răspunsurile primite au fost negative, motivându-se situaţia instabilă din piaţa de energie şi lipsa disponibilităţilor cantităţilor suplimentare de gaze naturale. În acest moment suntem pe Furnizor de Ultimă Instanţă (FUI) cu OMV Petrom SA. Marţi a fost desemnat ca FUI, pe site-ul ANRE, Electrica Furnizare pentru luna septembrie, am trimis cererea către ei astăzi. Ca necesar de bani pentru combustibili, noi estimăm că pentru cărbune am avea nevoie de 40 de milioane de lei, pentru gaze naturale de 200 de milioane de lei, iar de anul acesta, având autorizaţia de ardere biomasă împreună cu cărbune la CET Sud, am avea nevoie şi pentru biomasă de 50 milioane de lei’, a detaliat directorul Colterm.

Petre Nenu a menţionat că, financiar, compania de termoficare a facturat către Primăria Municipiului Timişoara, pe perioada verii, subvenţia de diferenţă de preţ la energie livrată către populaţie în cuantum de 8,7 milioane de lei, pentru perioada aprilie-iulie.

‘S-a aprobat bilanţul de pierderi pe anul 2021 în cuantum de 64,828 milioane de lei şi aşteptăm încasarea sumei de 21,811 milioane de lei de la Primărie. Demersurile noastre către Ministerul Dezoltării, Ministerul de Finanţe şi Camera Consultanţilor Fiscali cu privire la clarificarea tratamentului privind subvenţiile încasate din alocările MDLPA nu au primit, încă, un răspuns final. Spun aceasta, întrucât diferenţa între 64 de milioane şi 21 de milioane pe pierderea anului 2021 este reţinută de municipalitate ca subvenţie în avans primită pe perioada iernii. Colterm SA şi-a achitat integral toate obligaţiile curente cu excepţia obligaţiilor adiacente salariilor, sume pentru care au fost solicitate compensări cu TVA de recuperat’, a menţionat Petre Nenu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks