AcasăStiri generaleTimiş: Concluzie a Conferinţei naţionale a bibliotecarilor - e nevoie de o...

Timiş: Concluzie a Conferinţei naţionale a bibliotecarilor – e nevoie de o reinventare pentru oferirea de servicii online clienţilor

Provocările care stau în faţa bibliotecarilor din ţara noastră, la început de nou mileniu, au devenit evidente odată cu perioada pandemiei, când aceştia au fost nevoiţi să se reinventeze şi să se adapteze cerinţelor utilizatorilor, oferindu-le servicii de la distanţă, s-a arătat la Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România care se desfăşoară începând de miercuri la Timişoara.

Această reinventare presupune digitalizarea a cât mai multor publicaţii, oferirea de acces la bazele de date, precum şi alte produse şi servicii care pot fi folosite şi în afara spaţiului consacrat al bibliotecilor, a fost concluzia primei zile a celei de-a XXXIII-a ediţii a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, cu tematica ‘Library 4.0’, care se desfăşoară în perioada 6 – 8 septembrie, la Timişoara.

Pe de altă parte, dacă bibliotecile din marile centre universitare şi urbane se pot descurca în privinţa fondului de carte, bibliotecile şcolare, mai ales cele din mediul rural, rămân vitregite, fiind aprovizionate cu tipărituri mai ales prin donaţii.

‘În ultimii ani, bibliotecarii s-au reinventat, au găsit posibilitatea de a se adapta la cerinţele utilizatorilor, oferindu-le servicii de la distanţă, prin digitizarea a cât mai multor publicaţii, oferind acces la bazele de date, la produse şi servicii pe care le pot folosi şi în afara spaţiului consacrat al bibliotecilor. De aceea există, pentru a le furniza utilizatorilor noştri date de calitate, prompte. Dotarea cu carte este una dintre probleme mai ales pentru bibliotecile şcolare. Situaţia este destul de dramatică pentru că fondurile alocate pentru publicaţii rămân o problemă. Sunt biblioteci care nu au primit cărţi din 2008. Noi am prezentat datele acestui studiu la nivel naţional Ministerului Educaţiei în februarie 2022. Din păcate, trebuie să găsim singuri sponsori’, a spus Adriana Szekely, preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din România.

Ea a precizat că pentru actuala ediţie a conferinţei s-a ales această temă, întrucât este foarte importantă pentru toate tipurile de biblioteci din România.

Directoarea Bibliotecii Centrale a Universităţii Politehnica Timişoara (BCUPT) şi preşedinte al Filialei Timiş a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, Agneta Lovasz, a subliniat că BCUPT este prima bibliotecă universitară din ţară care a introdus serviciul de tipărire 3D pentru utilizatorii bibliotecii, cadre didactice, studenţi şi cercetători ai UPT.

‘Oferim servicii şi pentru celelalte cadre didactice, studenţi cercetători din centrul universitar Timişoara (Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş Timişoara şi Universitatea de Ştiinţele Vieţii), dar şi publicului larg care se adresează bibliotecii noastre. În mediul rural avem un minus în ceea ce priveşte fondul de carte, dar bibliotecile mari mai fac donaţii bibliotecilor şcolare sau bibliotecilor săteşti din mediile defavorizate. Aceasta este o soluţie, prin donaţii, sau prin acces la diferite poze digitale, inaccesibilă metoda pentru multe biblioteci’, a punctat Agneta Lovasz.

Organizat de Biblioteca Centralăa Universităţii Politehnica Timişoara în colaborare cu Filiala Timişoara a Academiei Române, Universitatea de Vest din Timişoara şi Asociaţia Bibliotecarilor din România, evenimentul abordează perspectivele de punere a tehnologiei în context social contemporan, de găsire a unor soluţii locale pentru probleme globale precum open science, depozite digitale instituţionale, tipărire 3D; biblioteca verde, sustenabilitate, ecologie, partajarea resurselor sau combaterea fenomenului fake news.

La eveniment sunt prezenţi peste 350 de participanţi, în mod direct sau online. AGERPRES / (A – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks